Linkovi

Film tjedna: 'The Skeleton Key'


Njegovateljica Caroline prekasno shvaća da se trebala okrenuti i otići čim je došla do nekad lijepe, ali sada trošne kuće na bivšoj južnjačkoj plantaži. Došla je da bi se starala o nepokretnom suprugu vlasnice kuće Violet Devereaux, ali, za kratko vrijeme shvaća da se u kući zbiva nešto vrlo tajnovito i neobično … nešto što bi trebalo biti – Hoodoo, odnosno – kako joj je objašnjeno – narodna magija.

Što je Caroline dulje u kući, to joj je teže ignorirati priče o narodnoj magiji i duhovima koji, kako izgleda, borave u kući. U tradiciji pravog horror filma, ona u mračnoj kući istražuje otkuda dopiru neobični zvuci … i tako se i nađe u sobi za koju joj je bilo rečeno da u nju ne ulazi.

Kate Hudson kaže da je poduzetna Caroline znatno hrabrija nego što bi – uzevši u obzir okolnosti – trebala biti.

"Pokušala sam predstaviti moj lik iz perspektive onih osoba koje nisu praznovjerne i ne vjeruju u duhove i magiju. Takvi su ljudi toliko odlučni da se neće uplašiti da praktički prekompenziraju svoju reakciju. Oni se zapute istražiti neobične zvukove bez da razmisle što bi bilo razumno poduzeti. "

Gena Rowlands kaže da je uživala u tajnovitosti filma "The Skeleton Key", kao Violet, naizgled srčana vlasnica kuće.

"Ova je uloga bila drugačija od ičega što sam ranije radila … a ja se bavim glumom već vrlo dugo. Jako me zainteresirala zamisao o izravnom djelovanju na nečiji um, što je dio motiva filma."

Ustvari, kako kaže redatelj, Britanac Iain Softley, velik dio napetosti filma proizlazi iz onoga što likovi filma i publika zamišljaju da će se dogoditi.

"Ono što ne vidimo i što ne znamo pruža daleko jači osjećaj napetosti iščekivanja, nego da se sve točno pokaže. To je ustvari triler o natprirodnim pojavama, a ne horror film, tako da se i zbiva prema ustaljenoj formuli: likovi i publika se uljuljkaju u lažni osjećaj sigurnosti, a svi znaju da će se prije ili kasnije početi događati čudne stvari."

U filmu "The Skeleton Key" pojavljuju se i Peter Sarsgaard kao odvjetnik vlasnika kuće, te John Hurt kao Violetin suprug koji je možda preživio moždani udar … ili je, možda, pod utjecajem čarolije koja ga priječi da progovori. U skladu s okružjem juga Louisiane, gdje se zbiva radnja, i gdje je film i sniman, glazba obiluje autentičnim blueson i dixieland jazzom.

XS
SM
MD
LG