Linkovi

SAD smanjuju očekivanja u Iraku


Washington Post donosi na naslovnici tekst o tome kako administracija predsjednika Busha značajno smanjuje očekivanja od toga što se može ostvariti u Iraku, shvaćajući da će se Sjedinjene Države morati zadovoljiti sa znatno manjim napretkom u toj zemlji negoli su predviđale tijekom prijelaznog razdoblja koje bi trebalo završiti za četiri mjeseca. Washingtonski list ove prognoze pripisuje američkim dužnosnicima u Washingtonu i Bagdadu. Sjedinjene Države više ne očekuju da će vidjeti model nove demokracije, samodostatnu naftnu industriju ili društvo u kojem je većina stanovništva slobodna i bez ozbiljnijih sigurnosnih ili ekonomskih izazova.

Washington Post navodi riječi jednog višeg američkog dužnosnika, koji sudjeluje u kreiranju politike prema Iraku od invazije 2003. godine, kako kaže "Ono što smo očekivali da ćemo postići, nikad nije bilo realistično uzimajući u obzir vremenski okvir i ono što se odvijalo na terenu". Međutim, realnosti svakodnevnog života služe kao stalni podsjetnik kako američke početne ambicije nisu bile ispunjene kako su to Amerikanci i Iračani u jednoj točki predviđali. Mnogi od šest milijuna stanovnika Bagdada danima nemaju struje kad se temperatura penje na 49 stupnjeva celzijevih. Roditelji koji se boje otmičara drže djecu u kući. Brijači postavljaju natpise na svoje brijačnice kako ne briju muškarce, nakon što ih već mjesecima ekstremisti ubijaju. Etničke ili vjerske paravojne snage upravljaju dijelovima zemlje na sjeveru u jugu, a analitičari procjenjuju da je u cjeloj zemlji topa nezaposlenosti između 50 i 65 posto.

New York Times donosi napis o tome da po drugi put od početka rata Pentagon muku muči kako bi zamijenio pancirna odjeću i zaštitio američke vojnike od najopasnijih pobunjeničkih napada. Male keramičke pločice koje se nalaze u prslucima američkog osoblja ne mogu zadržati određena streljiva koja koriste pobunjenici. Međutim, godinu dana nakon što je pokrenuto nastojanje da se zamjene obloge s debljim i otpornijim pločicama, deseci tisuća vojnika su bez otpornije zaštite zbog niza kašnjenja u Pentagonovom sustavu nabave. Inače, nastojanja da se ova pancirna oprema zamijeni počela su nekoliko mjeseci nakon njene nabave u svibnju prošle godine, što je također bio zakašnjeli proces. Dužnosnici Ministarstva obrane obznanili su informacije o novoj pancirnoj opremi nakon upita New York Timesa i priznali da će trebati još nekoliko mjeseci ili više da se taj proces završi.

XS
SM
MD
LG