Linkovi

Proširenje EU u pitanju i zbog problema u zemljama-kandidatkinjama


Proširenje EU je u teškoćama i radi domaćih problema kandidata.

Bugarska i Rumunjska mogu zakasniti u Uniju radi političke nestabilnosti, Hrvatska je upitna zbog Haaga. Šanse da dvije zemlje zaostale u velikom prasku prošlogodišnjeg proširenja u Uniju uđu planiranog 1. siječnja 2007. godine snižene su u odnosu na procjene prije tri mjeseca, šanse Hrvatske za ulanzicu do 2010. godine neizmijenjene su, tvrdi Reutersova tradicionalna anketa među specijalistima iz velikih financijskih institucija.

Reutersovi novinari običavaju svaka tri mjeseca pitati stratege u europskim bankama o njihovim prognozama. Nakon što su i Bugaresku i Rumunjsku potresle političke krize usporivši ili čak zaustavivši reforme potrebne za članstvo u Uniji izgledi ove dvije zemlje sve su manji, dakle sve je izvjesnije da će Unija iskoristiti opciju iz pristupnih sporazuma Bugarske i Rumunjske koja odgađa ulazak ovih dvaju zemalja u slučaju većih potresa.

Stručnjaci su u kontekstu Unijine čekaonice opisali Hrvatsku kao zemlju čiji je ekonomski reformski napredak daleko ispred Bugarske i Rumunjske, u što, uostalom, uvjeravaju i službene brojke kakvima svakodnevno barataju Unijine institucije. Budući da je ekonomski faktor tek jedan od elemenata, Hrvatska će čekati, "da nije pitanja ratnih zločina, Hrvatska je na mnoge načine više kvalificirana za priključenje Uniji", procjena je primjerice Larsa Christensena iz kopenhagenske Danske Bank.

Redovna godišnja analiza napretka Hrvatske u svom procesu prilagođavanja Uniji najavljena je za početak studenog. Prva opširna analiza te vrste bio je Komisijin avis, mišljenje je li Hrvatska spremna za status kandidata. Hrvatska je u proces ušla – za razliku od svih zemalja srednje Europe, novih Unijinih članica – kao funkcionirajuća tržišna ekonomija i s prognozom da će prilogodba u svim sektorima, osim u jednome, ekologiji, zahtijevati samo srednjoročje Ova je činjenica zanemarena radi Haaga. Haag je bio uvjet za početak pregovora, uvjet nije zadovoljen tako da su sav trud, uključujući tzv. lobiranje da se odredi što raniji datum starta pao u vodu. U europskim institucijama smatraju da hrvatskom vrhu manjka političke volje da bi se pitanje Gotovina proslijedilo gdje mu je mjesto, pravosuđu i time otvorio put pregovorima. Potvrda da Unija čeka samo besprijekoran Haag jeste izjava da će se u procjeni suradnje prvenstveno voditi onim što ustvrdi glavna tužiteljica. Budući da je za start potreban pristanaka svih 25 članica, Zagreb ni u rujnu ne može računati na popust.

XS
SM
MD
LG