Linkovi

Sve više Amerikanaca sve rjeđe uzima godišnje odmore


Mjesec kolovoz je u Sjedinjenim Državama, kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta, razdoblje godišnjih odmora. Ipak, mnogim Amerikancima odmor uopće ne pada na pamet, jer ne mogu dobiti godišnji na poslu.

Ljeto je vrijeme za sunce i plažu… No, sve veći broj Amerikanca ljetne mjesece provodi u uredima. Zašto Amerikanci ne odlaze na godišnji? Glavni razlog tome je sve veća lavina posla i sve manje vremena da taj posao obave. Radnici koji imaju previše posla se jednostavno ne usuđuju uzeti godišnji odmor. Sjedinjene Države su jedna od rijetkih razvijenih zemalja koje radnicima ne jamče godišnji odmor.

U Zapadnoj Europi, radnici godišnje dobivaju u prosjeku najmanje pet tjedana godišnjeg odmora, dok u Kanadi i Japanu radnici po zakonu imaju pravo na dva tjedna odmora godišnje. Bez sličnog zakona, neki američki radnici, poput Jacka Dumbachera iz Kalifornijske akademije znanosti, uopće i ne znaju na koliko godišnjeg imaju pravo, odnosno, koliko godišnjeg im daje poslodavac. "Iskreno govoreći, nemam pojma koliko godišnjeg mogu dobiti".

Za razliku od Dumbachera, Nizozemac Fritz Schuitmaker shvaća svoj godišnji odmor vrlo ozbiljno. "Nizozemci imaju izreku koja kaže da godišnji imaš kada ga trebaš. Meni godišnji treba da bih se oporavio od svojeg svakodnevnog posla".

Nekorištenje godišnjeg odmora, međutim, može izazvati probleme na rdnom mjestu. Radnici koji ne odlaze na godišnji na kraju posustaju pred svakodnevnim stresom i često neplanirano izostaju s posla. Njihovi izostanci, s druge strane, predstavljaju dodatno opterećenje za njihove kolege, koji moraju raditi dodatno kako bi popunili praznine.

Radnici koji prečesto rade prekovremeno također pate od stresa i više izostaju s posla, čime se zatvara začarani krug – kaže Sabine Kuhn iz Ohioa. "Mislim da posao shvaćamo preozbiljno. Europa funkcionira bez problema iako europski radnici imaju puno više godišnjega od nas. I s toliko godišnjega, uspijevaju obaviti svoj posao".

Prema istraživanju koje je provela kompanija Harris Interactive, američki radnici ove godine neće iskoristiti čak 421 milijun dana godišnjeg odmora. Jack Dumbacher kaže da je to velika pogreška. "Bilo da uzmete samo nekoliko sati na kraju radnog dana da biste se opustili ili uzmete cijeli tjedan da biste se osvrnuli na proteklu godinu, vrlo je važno da imate to slobodno vrijeme u kojem ćete se osvrnuti na staro i pripremiti za novo".

Za mnoge Amerikance, to je vrijeme sve kraće i dolazi sve rjeđe.

XS
SM
MD
LG