Linkovi

Od raka pluća obolijevaju i nepušači


Od raka pluća većinom obolijevaju pušači, ali on nije neuobičajen niti među nepušačima, kao što je pokazao slučaj Dane Reeve, udovice glumca Christophera Reevea, koja je upravo objavila da je oboljela od tog oblika raka.

Poput nje, svaka peta žena kod koje je dijagnosticiran rak pluća nikada nije zapalila cigaretu – kažu liječnici. Nažalost, i nepušači i pušači koji dobiju rak pluća dijele istu društvenu stigmu.

Iako nitko ne zaslužuje da oboli od raka pluća, oboljeli nepušači ipak imaju jednu prednost pred pušačima – bolje reagiraju na najnovije ciljane lijekove protiv raka kao što su Iressa i Tarceva. To se može objasniti činjenicom da ljudi koji dobiju rak prije 45. godine života, uglavnom imaju genetsku predispoziciju za rak. Samo 3 posto slučajeva raka pluća odnosi se na osobe mlađe od 45 godina, bez obzira na to jesu li pušači ili nepušači.

Rak pluća je najuobičajeniji i najsmrtonosniji rak pluća u svijetu. Ove godine će u Americi biti dijagnosticiran kod oko 93 tisuće muškaraca i gotovo 80 tisuća žena. U istom razdoblju od raka će umrijeti gotovo isti brojevi muškaraca i žena. Oko deset posto muškaraca i dvadeset posto žena, koji obole od raka pluća, nikada nisu pušili.

XS
SM
MD
LG