Linkovi

Al-Qaida ovisi o Internetu


Washington Post piše da je al-Qaida postala prvi pokret u povijesti koji je iz fizičkog preselio u virtualni prostor. Al-Qaidini bombaši samoubojice, navodi dnevnik iz Washingtona, ovise o Internetu koji im služi kao nadomjestak za sredstva obuke, komunikaciranje, planiranja i molitve koje su izgubili u Afganistanu. Neke zapadne obavještajne agencije i stručnjaci tvrde da se radi o još jednom Internet fenomenu. Upravo zbog prirode Interneta vlade su se pokazale neučinkovitima u blokiranju ili makar značajnijem otežavanju al-Qaidine nazočnosti u virtualnom prostoru.

New York Times javlja da će američka vojska postupno smanjiti broj svojih vojnika u Iraku u Iraku za 20 do 30 tisuća do proljeća sljedeće godine. Takvu procjenu iznio je načelnik središnjeg zapovjedništva, general John Abizaid. Trenutno se u Iraku nalazi 138 tisuća američkih vojnika. Viši dužnosnici američke administracije, visoki časnici i čelnici obje glavne američke stranke kažu da se posljedice rata sve više osjećaju. Američka vlada mjesečno izdvaja pet milijardi dolara za financiranje operacija, vojska je prerazvučena, teško se nalaze novi regruti, podrška javnosti ratu opada, a broj žrtava sve je veći.

I na kraju ponovno Washington Post koji piše da će prilikom sustrašnjeg spuštanja raketoplan Discovery nositi na svojim krilima budućnost tog NASA-inog programa. Ako se dogodi nesreća stručnjaci se slažu da će to biti kraj letovima raketoplana. Čak i ako spuštanje prođe bez ikakvog problema pitanje je što će se dogoditi. U nadolazećim danima, naime, radit će se stručne analize problema s kojima se suočio raketoplan Discovery. Pitanje je, piše Washington Post, kakav će biti zaključak.

XS
SM
MD
LG