Linkovi

Jogom protiv kilograma u srednjoj dobi


Polagano rastezanje i meditacija mogu pomoći osobama srednje dobi da spriječe dobivanje neželjenih kilograma.

Znanstvenici su otkrili da su predebele osobe pedesetih godina, koje su se redovito bavile jogom, tijekom deset godina izgubile 2,5 kilograma, dok su oni koji se nisu bavili jogom u istom razdoblju dobila oko sedam kilograma.

Veza između joge i gubitka kilograma ne temelji se na "sagorijevanju" kalorija, kaže Alan Kristal, znanstvenik s Instituta za onkologiju Fred Hutchinson i jedan od autora spomenutog istraživanja. "Osim kod prakticiranja vrlo naporne joge, osobe koje se bave jogom ne sagorijevaju dovoljno energije da bi gubile na težini," kaže Kristal, koji se i sam bavio jogom deset godina. On, međutim, vjeruje da joga pomaže ljudima da budu svjesniji svojeg tijela, te da čuvaju dobre i paze se loših navika, kao što je jedenje iz dosade.

Znanstvenici su prikupili podatke od 15.500 osoba u dobi od 53 od 57 godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja o vježbanju, težini, zdravlju i načinu prehrane. Rezultati, objavljeni u najnovijem izdanju zdravstvenog časopisa "Alternative Therapies in Health and Medicine", pokazali su da osobe koje se bave jogom izbjegavaju brzu hranu i prejedanje.

"Teško je baviti se jogom nakon što se upravo pojeli hamburger," komentirala je jedna učiteljica joge.

XS
SM
MD
LG