Linkovi

'Zavodnice' zarađuju manje


Istraživanje koje je provelo američko Sveučilište Tulane pokazuje da 'zavodničko' ponašanje na poslu ženama često ne donosi neku 'opipljiviju' korist, u smislu povišice ili unapređenja na bolje radno mjesto.

Prema istraživanju čije rezultate objavljuje dnevnik USA Today, zaposlenice koje provokativno sjede prekriženih nogu, nose kratke suknje ili masiraju ramena svojih kolega – na kraju ipak ne završe s nekom materijalnom koristi, naravno, ako im je to bila namjera.

49 posto sudionica ovog istraživanja - u kojem su sudjelovale 164 žene s MBA diplomama s raznih fakulteta poslovnog upravljanja – priznalo je da su se poslužile ovim strategijama, kako bi napredovale u karijeri. Neki od tih zavodničkih napora uključivali su slanje e-mail poruka provokativnog sadržaja ili nošenje 'slobodnije' odjeće.

Ispitanice koje su tvrdile da se nikad nisu poslužile takvom taktikom, u prosjeku se mogu pohvaliti s tri promocije na svom radnom mjestu. Druga skupina, odnosno kategorija 'zavodnica', može se pohvaliti s tek, u prosjeku, dvije promocije.

Usporedba plaća pokazuje da zaposlenice koje se ne služe 'zavodničkom' taktikom zarađuju u prosjeku između 75 tisuća dolara do 100 tisuća dolara godišnje, dok druga skupina – zaposlenice koje su se u prošlosti poslužile tradicionalnim 'fintama' zavođenja – zarađuje u prosjeku između 50 tisuća i 75 tisuća dolara godišnje.

Profesor na Sveučilištu Tulane, Arthur Brief, koji je proveo ovo istraživanje, kaže da se ponovno pokazalo da je flert u uredskom okružju, za Amerikance priličan društveni tabu. I ne samo to – očito je da takvo ponašanje prate i negativne posljedice. Arthur Brief smatra da bi žene u načelu trebale biti opreznije kada se radi o tipično 'kavalirskom' ponašanju – otvaranju vrata od strane muških kolega ili pak pomoći u podizanju kutija, koje možda baš i nisu tako teške. 'Kavalirsko ponašanje je oblik benevolentnog seksizma' – kaže Arthur Brief.

XS
SM
MD
LG