Linkovi

Film tjedna: 'Must Love Dogs'


Kada se u istom filmu nađu tehnički žargon traganja za parom preko Interneta i staromodne ljubavne situacije neizostavno nastaje dopadljiva ljubavna komedija. Ova, međutim, ima čak i više zahvaljujući svom paru protagonista: Johnu Cusacku i Diane Lane.

Negdašnja rubrika 'Zaljubljena srca' u oglasniku, odnosno osobni mali oglasi, u Americi u moderno doba doživljava novu renesansu ... barem to tako izgleda iz perspektive filma "Must Love Dogs", 'Mora voljeti pse'. To je priča o razvedenoj Sari, kojoj sestre, braća, pa čak i otac, pokušavaju naći novi par.

Diane Lane tumači Saru i vjeruje da se i brige razvoda u stvarnom životu mogu naći u komediji: "Mislim da ustvari i idu zajedno: puni nade, smijemo se vlastitoj boli i to nas zacjeljuje. Kad se čovjeku u stvarnom životu događaju neke takve stvari, onda se često uhvati kako si i u najtežim trenucima kaže 'jednog dana, to će mi biti smiješno'. Ti momenti postaju smiješni jer ih je čovjek preživio ... ili se barem tome nada."

Sarina starija sestra poduzima gotovo očajnički korak: na internetskom sajtu za upoznavanje daje oglas, koji ne odgovara u svakoj pojedinosti oglašavanoj osobi. 'Puna oblina'? - čita Sara s nevjericom što je sve njezina sestra napisala u njezino ime: "Puna oblina, senzualna rastavljena bjelkinja traži pravog muškarca s kojim bi dijelila noći obasjane mjesečinom. Mora voljeti pse."

Diane Lane, koja je u stvarnom životu udata, kaže da nikada nije probala internetske usluge spajanja sa srodnim parom, koje koriste znanstvene metode traganja za srodnim srcima. No, kad je radila na svojoj ulozi, to ju vrlo zainteresiralo. "Mislim da je to ustvari sjajno. Jednostavno, mnoge od stvari koje bi inače prvi sastanak učinile neugodnim mogu se obaviti unaprijed: "Pušači se ne trebaju javljati", ili, štogod drugo čovjeka muči ili ne može podnijeti kaže se već unaprijed i tako se nikoga osobno ne uvrijedi."

John Cusack tumači lik Jakea, savršenog spoja koji odgovara na Sarin internetski oglas. Taj je lik, zahvaljujući ponudi scenarista i redatelja filma Garyja Davida Goldberga, imao i dosta elemenata koje je dopisao sam Cusack. "Kada sam prvi puta razgovarao o ulozi s Garyjem, on mi je ponudio da malo dodam liku, jer se radilo o manjoj ulozi. I tako sam mu dao neke svoje zamisli i one su mu se dopale."

Radi se ustvari o čak tridesetak stranica teksta koje su bile ubačene u scenarij i za koje redatelj Goldberg smatra da su sjajne. A, on to vjerojatno može ocijeniti jer su ispod njegove autorske i redateljske palice izašle svojedobno vrlo popularne serije "Family Ties" i "Spin City". "U ovom filmu - koji je inače pravi stereotip: ona i on se sretnu, ona i on se rastaju, ona i on se ponovo spajaju! - kvalitativnu razliku unosi obrat uloga: ona je tip Hugha Granta, ona se premišlja i neodlučna je; on točno zna što hoće i pokušava to i postići. No, čak i uz takvu promjenu, ovaj je film poput televizijske situacijske komedije: neke se stvari znaju unaprijed i publika na njih čak i računa."

U filmu "Mora voljeti pse", u ostalim se ulogama pojavljuju Elizabeth Perkins, Stockard Channing, Dermot Mulroney, te kanadski glumački veteran Christopher Plummer kao Sarin pjesnički nastrojen otac. Film je prepun ljubavnih napjeva popularnih tijekom osamdesetih.

XS
SM
MD
LG