Linkovi

Rice čvrsto kontrolira američku vanjsku politiku


Prije par dana časopis Forbes proglasio je Condoleezu Rice najmoćnijom ženom svijeta, a u današnjem broju Washington Post piše kako je državna tajnica preuzela kontrolu nad američkom vanjskom politikom. Njen novi pristup vidio se tri tjedna nakon preuzimanja dužnosti kada je zajedno s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom ugostila u State Departmentu njihove kolege iz Japana. Kada je Rumsfeld počeo govoriti Rice ga je uljudno prekinula. «Poruka je bila jasna. Sada ja preuzimam kontrolu, Don» – navodi Washington Post.

Ministarstvo obrane često je znalo intervenirati u nekim vanjskopolitičkim pitanjima za vrijeme mandata Colina Powella. I danas ponekad Pentagon reagira, ali, za razliku od svog prethodnika, Rice odnosi većinu pobjeda, piše Washington Post. Njena kontrola dodatno je proširena zbog njene bliske veze s predsjednikom Bushom. Post primjećuje da je nasljednik Condoleeze Rice na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost, Steve Hadley, stavljen u drugi plan, jer se sve vodi i koordinira iz State Departmenta.

New York Times piše o zanimanju stanovnika najudaljenijih američkih otoka u Tihom oceanu za priključenje američkim oružanim snagama. Naime, američki teritoriji u tom dijelu svijeta nisu prosperitetni. Na primjer, na Američkoj Samoi godišnja zarada po glavi stanovnika iznosi svega osam tisuća dolara. S druge strane, samo bonus za priključivanje oružanim snagama iznosi pet tisuća dolara, uz 17 tisuća dolara godišnje plaće i beneficijama za obrazovanje koje se mogu popeti i do 70 tisuća dolara. Kako piše New York Times, vojni regruteri pronašli su plodno tlo.

XS
SM
MD
LG