Linkovi

Senat o Patriot Actu


Američki Senat je izglasao trajnima većinu stavaka kontroverznog antiterorističkog zakona, poznatog kao Patriot Act. Usvojen šest tjedana nakon terorističkih napada na New York i Washington, u rujnu 2001, taj je zakon povećao ovlasti vlade u pretraživanju i praćenju. Mnogim stavcima istekla bi pravovaljanost krajem godine, ali jednoglasna odluka Senata osigurava im valjanost na neodređeno vrijeme.

Usprkos tome što u Senatu većinu čine članovi predsjednikove Republikanske stranke, neki zahtjevi administracije su odbačeni. Postavljena su ograničenja na djelovanje policije i drugih istražnih organa, a FBI-ju je zanijekano pravo da se domogne privatnih i poslovnih zapisa o pojedincima bez prethodne odluke suda.

Prošli tjedan je Zastupnički dom Kongresa usvojio odvojenu verziju istog zakona koja je udovoljila većem broju zahtjeva administracije za ojačanim ovlaštenjima istražnih organa. Obje usvojene verzije trebaju biti usklađene do kraja godine, prije nego što mogu biti podnesene na opunomoćenje predsjedniku Bushu.

XS
SM
MD
LG