Linkovi

Dinosauri su učili hodati


U posljednjih nekoliko godina, znanstvenici su u više navrata pronašli fosilizirane embrije dinosaura stare od 80 do 100 milijuna godina. Najnovije otkriće otišlo je još dalje u prošlost. Ekipa paleontologa predvođena prof. Robertom Reiszom sa Sveučilišta Toronta otkrila je nekoliko dinosaurovih embrija starih 190 milijuna godina.

Fosili su zapravo iskopani 1978. u Južnoj Africi, ali su trebale godine da bi se embriji izvadili iz kamena i oslobodili ljusaka jaja, kako bi ih znanstvenici mogli analizirati. Jedan od najbolje očuvanih embrija još je uvijek bio sklupčan u jajetu, dugom oko pet centimetara.Znanstvenici su utvrdili da su embriji pripadili vrsti dinosaura biljojeda s drugim vratom i kratkim repom, poznatoj kao Massospondylus. Ova vrsta bila je relativno proširena po Južnoj Africi početkom razdoblja jure. Svi prethodno pronađeni embriji dinosaura potjecali su iz razdoblja krete, koje je završilo prije 65 milijuna godina.

Odrasli Massospondylusi bili su dvonošci, ali njihovi embriji pokazuju da su se kao mladunčad možda kretali na sve četiri noge. Znanstvenici su došli do ovog zaključka proučavanjem proporcija glave, udova i vrata dva dobro očuvana embrija. Kako se čini, dinosauri su se izlijegali kao četveronošci, da bi kasnije postajali dvonošci, što je gotovo nečuveno među kralježnacima. Rezultati studije objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa Science.

XS
SM
MD
LG