Linkovi

Grabar-Kitarović: U odnosima sa SAD-om vodit ćemo se nacionalnim interesima


Odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Država su dobri i u usponu. Hrvatska će se u rješavanju neriješenih pitanja u tim odnosima prije svega voditi vlastitim nacionalnim interesima – kazala nam je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, koja se nalazi u Washingtonu u radnom posjetu Sjedinjenim Državama. Ministrica Grabar-Kitarović danas je u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije govorila o odnosima Zagreba s Washingtonom i Bruxellesom. Tom smo je prilikom zamolili za kraći razgovor za Glas Amerike.

Hrvatska ministrica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u Washingon samo tjedan dana nakon što je glavni grad Sjedinjenih Država posjetio i premijer Ivo Sanader. U oba posjeta, hrvatski dužnosnici naglašavaju važnost dobrih odnosa sa Sjedinjenim Državama, te hrvatsku spremnost na jačanje tih odnosa. Stoga smo željeli znati – jesu li posjeti visokih hrvatskih dužnosnika Washingtonu dio napora da se, nakon odgode početka pregovora s Europskom unijom, dobije američka podrška za što ranije pokretanje tih pregovora.


"Jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama kontinuirani je proces. To je osim toga bila jedna od sadržanica i predizbornog programa HDZ-a. Dakle, na tome se kontinuirano radi. Odnosi su dobri i u usponu i obje strane pokazuju sve više interesa da se ta suradnja intenzivira. Odnosi sa Sjedinjenim Državama nisu u suprotnosti sa odnosima s EU, već su upravo komplementarni, zato što uz europske integracije svakako imamo našu želju da postanemo članica NATO-a ispunjavanjem svih kriterija i suradnju u tome da se Hrvatska sve više i više profilira i u globalnim uvjetima, dakle da izvan svoga područja, izvan Europe sudjeluje u procesima koji određuju budućnost i snagu," kazala nam je.

Ministricu Grabar–Kitarović upitali smo – je li Hrvatska, u okviru svojih napora na poboljšanju odnosa sa Sjedinjenim Državama, sada spremna riješiti neka neriješena pitanja u tim odnosima, kao što su suradnja u koaliciji u Iraku i potpisivanje Članka 98, koji američkim državljanima daje imunitet pred sudovima zemalja potpisnica. "U odnosima s bilo kojom državom, pa tako i Sjedinjenim Državama, Hrvatska prije svega vodi brigu o svojim nacionalnim interesima i to je temelj na kojem se jačaju i šire odnosi sa Sjedinjenim Državama. U tom smislu, Hrvatska će, kao kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji sve više usklađivati svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije," rekla je.

Iako je u svojem izlaganju naglasila da Hrvatska želi pojačati svoje sudjelovanje u anti-terorističkoj koaliciji te suradnju s Irakom, Ministrica Grabar-Kitarović kazala je da se nije raspravljalo o mogućoj hrvatskoj vojnoj nazočnosti u Iraku, podsjećajući da Hrvatska nema vojnike u Iraku, no da ima tri policijska instruktora za iračku policiju u Jordanu.

S obzirom na političku neizvjesnost koja je zavladala u Uniji nakon negativnog ishoda referenduma o europskom ustavu u Nizozemskoj i Francuskoj, zanimalo nas je – da li hrvatska vlada ima plan B, ukoliko početak pregovora s Unijom bude zamrznut ili ako daljne proširenje Unije bude zamrznuto.

"Plan B ne može, ne postoji, niti može postojati, zato što je plan koji se provodi plan reformi, kako na području političke, gospodarske, pravne, socijalne i svih drugih sfera života Kada je riječ o daljnjem proširenju, ja nisam skeptična. Nastojim biti realistična, odnosno, nastojim biti odlučna, zato što jednostavno moramo nastaviti s našim procesom, moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ispunili kriterije, jer je ispunjavanje tih kriterija u našem vlastitom interesu. To nas prvenstveno mora motivirati. Ja vjerujem da ćemo uskoro dobiti potvrdu odluke o početku pregovora s Hrvatskom. Mislim da proces proširenja neće stati. Mislim da nakon ovog trenutka introspekcije, nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj, i u samoj Uniji ima sve više glasova koji promiču proširenje kao taj pozitivan proces," izjavila je.

Ministrica Grabar – Kitarović sutra ima sastanke u američkom Državnom tajništvu, gdje će se sastati s podtajnikom za politička pitanja Nicholasom Burnsom.

XS
SM
MD
LG