Linkovi

Uloga genetike u oblikovanju političkih stavova i ideologija


Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u nedavnom izdanju časopisa specijaliziranom za političke znanosti - American Political Science Review - pokazalo je da genetika igra važnu ulogu u oblikovanju političkih stavova i ideologija. Više u prilogu Aide Akl.

U studiji naslovljenoj "prenose li se politički stavovi genetskim putem", autori – John Alford, Carolyn Funk i John Hibbing, razgovarali su s parovima blizanaca da bi utvrdili do koje mjere genetika utječe na njihove stavove. "Postoje dva tipa blizanaca. Identični, jednojajčani blizanci, imaju isti genetski kod. Dvojajčani blizanci dijele samo 50 posto istog genetskog koda. To nam je omogućilo da usporedimo utjecaj genetike na njihove stavove".

Prema riječima Johna Hibbinga, profesora sa Sveučilišta Nebraske, kada je uzeta u obzir uloga okoline, pokazalo se da jednojajčani blizanci imaju znatno sličnije političke stavove od dvojajčanih blizanaca. Dodatna istraživanja provedena u Australiji i drugim zemljama pokazala su da te sličnosti nisu vezane uz neki pojedini dio svijeta ili neko posebno razdoblje povijesti. "To pokazuje da je možda do 50 posto naših političkih stavova i opredjeljenja uvjetovano genetikom".

Međutim, mnogi genetičari i neki politički znanstvenici tvrde da je vrlo teško, ako ne i nemoguće, utjecaj genetskog nasljeđa izolirati od cijelog niza drugih faktora koji oblikuju ponašanje. Profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Columbia David Epstein sumnja u teze istraživanja. Kako kaže, rezultati samo pokazuju da su naše tendencije da na određene stvari reagiramo na određeni način naslijeđene, ali ne i da su naše opcije naslijeđene. "Nemam baš puno povjerenja u tu brojku od 50 posto. Mislim da ne znamo baš tako mnogo o nasljeđivanju i političkim stavovima".

Profesor sa Sveučilišta New Yorka Milton Lodge naglašava da ne postoje posebni geni za političku orijentaciju. Kako kaže – nema gena koji bi čovjeka učinili konzervativnim ili liberalnim. Umjesto toga, politička orijentacija razvija se iz sprege genetike i okoliša, koje je gotovo nemoguće razdvojiti. "Ta dva faktora ne mogu se razdvojiti niti kada se radi o visini i težini. Znamo da visina ima genetsku komponentu, ali i da djeca koja se dobro hrane budu viša od neuhranjene djece. Zato mislim da bi i kod političkih stavova bilo teško reći koliko se toga može pripisati genima".

Većina analitičara se slaže da će ova studija vjerojatno teško biti od veće koristi u politici, jer bi njena primjena zahtijevala genetsku manipulaciju Osim toga, znanstvenici se slažu da pretvaranje demokrata u republikanca ili obrnuto putem genetske manipulacije još uvijek spada u domenu znanstvene fantastike.

XS
SM
MD
LG