Linkovi

NYT: Irački pobunjenici sve jači


"New York Times" piše da irački pobunjenici stalno jačaju. Unatoč višemjesečnim američkim uvjeravanjima kako pobunjeničke snage slabe, gerilci i teroristi koji napadaju američke vojnike izgleda da izvode sve nasilnije napade, da su sve otporniji i sofisticiraniji. Američki zapovjednici kažu da se broj dnevnih napada na američke i iračke snage stabilizirao tijekom prošle godine i kreće se oko 65 dnevno.

"Hvatamo i ubijamo dosta pobunjenika. Ali oni popunjavaju svoje redove brže nego što mi možemo onemogućiti njihove operacije. Izgleda da je uvijek drugi pobunjenik sprema uskočiti i zauzeti upražnjeno mjesto", kaže jedan američki obavještajni časnik u "New York Timesu".

Istodobno, Amerikanci priznaju da nisu ništa bliži razumijevanju načina funkcioniranja pobune i stalnog priljeva stranih boraca za koje se vjeruje da su odgovorni za većinu samoubilačkih napada. Postoji opasnost, navodi "New York Times" da bi daljnje nasilje moglo nadmašiti napore da se suniti više uključi u politički život. U tom slučaju suniti bi ostali još ogorčeniji, a to bi otvorilo put dodatnom nasilju i mogućnosti izbijanja građanskog rata.

"Washington Post" prenosi izjave stručnjaka koji kažu da su radikalni elementi koji su izveli napade u Londonu i u Egiptu možda slijedili naredbe čelništva al-Qaide. Priroda napada te sličnosti u načinu njihovog izvođenja sugeriraju da je al-Qaidino vodstvo dalo naređenja za obje operacije te je jasan znak da Osama bin Laden i njegovi suradnici kontroliraju mrežu, navodi washingtonski dnevnik. Stručnjaci kažu da su posljednji napadi bili slični s brojnim prijašnjim akcijama. Obilježje oba napada jest uporaba više bombi usmjerenih na nezaštićene civilne ciljeve, a cilj im je zastrašiti Zapadnjake i potresti ekonomiju.

XS
SM
MD
LG