Linkovi

Kubanski državni plesni ansambl od sada - 'Havana Night Show'


49 plesača, pjevača i scenskog osoblja, članova kubanske državne plesne trupe koja je na gostovanju u Sjedinjenim Državama, jučer je dobilo politički azil u Americi.

Kubanski su umjetnici zatražili azil u studenom, neposredno nakon što su stigli u Las Vegas, na prvu postaju svoje turneje.

Njihov 'produženi boravak' u Americi jučer je bio u znaku izdavanja matičnog broja, bez kojeg se, u pravilu, ne može pronaći posao, dobiti zajam u banci ili kupiti automobil.

Kubanski ansambl je inače prije Amerike gostovao u 16 zemalja. Kubanske su vlasti očekivale da Sjedinjene Države neće umjetnicima izdati ulaznu vizu, što je uobičajena praksa zbog loših odnosa Havane i Washingtona, koji već više od 40 godina provodi strogi embargo protiv komunističke diktature Fidela Castra.

Međutim, kada su umjetnici odlučili istupiti iz državnog Saveza književnika i umjetnika – neke vrste sindikata koji se nalazi pod kontrolom režima – američka je viza bila odobrena, za cijeli ansambl.

Nakon što su u Las Vegasu, jesenas, zatražili politički azil, kubanski su umjetnici živjeli u jednom motelu na periferiji Las Vegasa, na trošak brojne kubanske zajednice u Americi. Posjetili su Disneyland, nastupali u New Yorku i Miamiju, te se pripremali za ispite pred imigracijskom službom, koje moraju proći budući američki državljani.

S dokumentima o odobrenom političkom azilu, kubanski umjetnici sada mogu aplicirati za 'zelenu kartu', odnosno trajno boravište u Sjedinjenim Državama. Na temelju tog dokumenta, i u skladu sa zakonom koji se posebno odnosi na useljenike s Kube, mogu u zemlju dovesti članove svoje obitelji koji su ostali na Kubi. S riješenim trajnim boravištem, za nekih pet godina, mogu aplicirati za državljanstvo.

Plesači s Kube od sada će nastupati kao ansambl 'Havana Night Show'. 'Dobivanje američkih isprava za mene znači da je u životu sve moguće, ako ste voljni boriti se' – izjavila je 25-godišnja pjevačica Yahima Elias.

XS
SM
MD
LG