Linkovi

Hrvatski premijer Sanader okončao posjet Sjedinjenim Državama


Nakon nekoliko dana provedenih u Sjedinjenim Državama premijer Hrvatske i predsjednik HDZa-a, Ivo Sanader, kaže da je vrlo zadovoljan posjetom.

Razlozi za zadovoljstvo Ive Sanadera su sljedeći: HDZ je primljen u respektabilnu Medjunarodnu demokratsku uniju, odnosno udrugu stranaka, od Republikanske predsjednika Busha u Americi do, Demokratske Janeza Janše u Sloveniji.

Drugo – susreo se nakratko i s predsjednikom Bushom, zatim njegovim savjetnikom za Nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem, dodijelio je dva visoka hrvatska odličja dvojici američkih kongresnika, razgovarao s predsjednikom Svjetske banke, Paulom Wolfowitzem i nakon svega izjavio da su Sjedinjene Države zadovoljne ulogom Hrvatske u medjunarodnoj zajednici "…osobito zato, jer je član anti-terorističke koalicije…".

Ivo Sanader je, takodjer, izjavio da je predsjednik Bush podržao ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i NATO savez, dok su mu drugi američki dužnosnici poručili – "…tako je, imate podršku, ali ne možete dobiti zeleno svijetlo od Washingtona za NATO savez sve dok Ante Gotovina ne bude u haškom sudu…".

Dakle, bilo je riječi o slučaju Gotovina? Sanader: “Naravno da je bio spomenut slučaj Gotovina, jer je to jedan od kamena smutnje, da tako kažem. Mi taj slučaj želimo riješiti i još jedanput kažem da nitko ne može biti iznad i izvan zakona. U Hrvatskoj postoji ustavni zakon o suradnji kojeg su svi dužni poštovati. Ako su to učinili Mirko Norac, Markač, Čermak i drugi, onda to moraju i svi ostali, odnosno Ante Gotovina. U tom smislu to je naša domaća obveza, jer postoji ustavni zakon o suradnji, ali je i medjunarodna obveza. Ja se nadam da će to u Hrvatskoj svi shvatiti, jer tome nema alternative.”

Hrvatski premijer je svojim američkim sugovornicima predstavio i Akcijski plan za lociranje Ante Gotovine i napomenuo je da će Hrvatska učiniti sve da riješi ovaj slučaj nadajući se da bi njegova zemlja mogla ući u Europsku Uniju do 1.siječnja 2009-te godine te da Hrvatska zaslužuje poziv za članstvo u NATO savez na summitu te organizacije 2006.godine.

XS
SM
MD
LG