Linkovi

Počinitelj bombaškog napada na Olimpijskim igrama u Atlanti osuđen na kaznu doživotnog zatvora


Serijski bombaš Eric Rudolph osuden je na kaznu doživotnog zatvora bez mogucnosti uvjetnog puštanja na slobodu za bombaški napad na jednu kliniku, u kojoj su se izvodili pobacaji, 1998.

38-godišnji Rudolph priznao je krivnju za taj napad u travnju, u okviru nagodbe s tužiteljima, kojom je pošteden smrtne kazne.

U okviru nagodbe, Rudolph je takoder priznao krivnju za bombaški napad u Olimpijskom parku u Atlanti 1996, u kojem je ubijena jedna žena, te za još druga dva bombaška napada.

Rudolph je pred sudom branio svoja djela, rekavši da su bila motivirana njegovim protivljenjem pobacaju. U napadu na žensku kliniku u Birminghamu u Alabami ubijen je jedan policajac, a medicinska sestra Emily Lyons je teže ranjena. Gospoda Lyons izjavila je na sudu nakon izricanja presude da Rudolph nije uspio, jer nije uspio natjerati kliniku da zatvori svoja vrata.

Tužitelji su odustali od smrtne kazne nakon što im je Rudolph pristao otkriti gdje je sakrio preko 110 kg eksploziva u saveznoj državi North Carolini, u zabacenom podrucju u kojem se godinama skrivao od vlasti.

Sudac C. Lynwood takoder mu je naredio da plati milijun i 200 tisuca dolara odštete žrtvama njegovih napada, iako je priznao da Rudolph nema financijskih sredstava.

XS
SM
MD
LG