Linkovi

Solomon Burke, jedan od 'kraljeva soula', i danas inspirira mlade glazbenike


Pjevač Solomon Burke je tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća bio značajan rhythm and blues umjetnik, jedan od prvih koji je spojio rhythm and blues i gospel u takozvanu soul glazbu. Kako nam iz Los Angelesa javlja Mike O’Sullivan, taj glazbeni veteran i u svojoj 65. godini nastavlja sa snimanjem i turnejama, te je i dalje inspiracija mlađim glazbenicima.

Solomon Burke je 1964 proglašen 'kraljem rocka i soula', nakon što je objavio niz hitova za diskografsku kuću Atlantic Records. Njegova pjesma “Got to get you off my mind” popela se 1965. na vrhove rhythm and blues top lista, u vrijeme kad je soul glazba je bila u svojem začetku, povezujući elemente gospela, bluesa i jazza.

Solomon Burke odrastao je u religioznoj obitelji u Philadelphiji, počevši s propovjedanjem sa samo sedam godina. Već u ranim tinejdžerskim godinama vodio je vlastitu gospel radio emisiju, te je snimao za diskografsku kuću Apollo. Kasnije je prešao u Atlantic Records za koji su u šezdesetim snimale zvijezde poput Otisa Reddinga, Wilsona Picketta i Arethe Franklin.

Solomon Burke kaže da ima lijepe uspomene iz tog doba, kad je tehnologija snimanja bila jednostavna, a naglasak je bio na samoj glazbi: "Imali smo dva mikrofona - jedan za pjevača, a drugi za cijeli orkestar s klavirom i kontrabasom. Mogao si vidjeti kako se reže ploča, znate ona na 78 okretaja u minuti. Danas ljudi pojma nemaju da je tako nešto ikad postojalo."

Danas su gramofonske ploče zamijenili CD-ovi i mp3-ovi, međutim glazba Solomona Burka i dalje je ista kao prije 50 godina. Među njegovim pokloncima su i članovi sastava The Rolling Stones – Mick Jagger i Keith Richards, koji su tijekom šeszedetih snimili dvije njegove pjesme: “Everybody needs somebody to love” i “Cry to me”.

Karijera Solomona Burka je tijekom sedamdesetih doživjela zastoj, međutim posljednjih godina vratio na scenu osvojivši nagradu Grammy 2002. godine za album “Don’t give up on me”, na kojem je snimio pjesme koje su za njega napisali Bob Dylan, Tom Waits, Van Morrison, Elvis Costello i Brian Wilson.

Burke kaže da ima širok glazbeni ukus. Neke od njegovih pjesama imaju prizvuk country glazbe, druge su u stilu Frank Sinatre, dok na nekima zvuči poput James Browna.

Solomon Burke inače ima 21 dijete i 82 unučadi, a već je postao i pradjed.

I dalje je popularan među ljubiteljima soul glazbe iz šezdesetih, ali i među mlađom publikom. Nedavno mu je Američko udruženje mladih glazbenika dodijelilo posebnu nagradu za njegov pionirski doprinos u oblikovanju moderne glazbe.

XS
SM
MD
LG