Linkovi

Charlie i tvornica čokolade


Johnny Depp se ponovno udružuje s redateljem Timom Burtonom, a rezultat je nova filmska verzija popularne dječje priče britanskog romanopisca Roalda Dahla.

S uvodom poput ovakvog kakav daju majušni Umpa-Lumpići, ekscentričnost je najblaža riječ kojom se može okarakterizirati misteriozni osamljenik čiji diljem svijeta slavni slatkiši nastaju u tajnosti, iza velikih vrata njegove tvornice čokolade. Upravo zato jako odjekne objava Willieja Wonke da će nalaznici pet zlatnih ulaznica – sakrivenih u njegovim čokoladicama – biti nagrađeni posebnim obilaskom njegove tvornice.

Mladi engleski glumac Freddie Highmore tumači lik Charlieja Bucketa, siromašnog dječaka koji nađe posljednju od zlatnih ulaznica i otkriva da je znatno drugačiji od ostalih nalaznika. Ostala djeca imaju barem po jednu malo manje dopadljivu osobinu.

"Augustus je stvarno vrlo pohlepan. Violeta se stalno nadmeće. Mike Teevee je ovisnik o video igrama što ga čini prilično agresivnim, a Veruca je jako razmažena i uvijek dobiva sve što poželi. I, na koncu, tu je Charlie, koji je stvarno simpatičan dječak."

Roman, napisan 1964. godine, već se i ranije našao na velikom ekranu kao vrlo omiljeni mjuzikl "Willy Wonka i tvornica čokolade", iz 1971, u kojemu Gene Wilder tumači pomalo čudnog tvorca slatkiša. Za ovaj film, Johnny Depp kaže da su se on i redatelj Tim Burton pokušali što više približiti književnom predlošku.

"To je vrlo omiljen lik, tako da sam znao da se moram jako odmaknuti od načina na koji ga je interpretirao Gene Wilder. Kad se pogleda sjajan predložak Roalda Dahla, pitate se: kako bi on to volio vidjeti u filmskoj obradi; kakva bi mu se interpretacija lika svidjela? U priči postoje vrlo tamni i vrlo svijetli tonovi i određena doza nenormalnosti kod glavnog lika … ja sam se zaputio tim putem, jer mi je on izgledao kao ispravniji u interpretaciji Willieja Wonke."

Film "Charlie i tvornica čokolade" četvrto je djelo na kojemu surađuju Depp i redatelj Tim Burton. Jednako kao što je učinio i u filmu "Edward Scissorhands", 1990, Tim Burton je i ovdje okoliš iz mašte pokušao učiniti što realističnijim umjesto da se oslanja na kompjutersku grafiku ili kompjuterski generiranu pozadinu.

"Kompjuterska grafika nudi odlična rješenja i mi smo neka od njih i koristili u ovom filmu. Ali, s obzirom da to nije akcijski film, nego mnogo veću pažnju treba posvetiti stvarnom izgledu stvari u sceni, bilo je jako važno da izgradimo prave scene, da imamo pravu rijeku i vodopad čokolade – pravi materijali daju osjećaj opipljivosti. Posebno, kada radite s djecom, važno je da oko njih bude što je moguće više pravih stvari da mogu na njih reagirati, a mnogi od naših dječjih glumaca nikada prije nisu glumili. "

U filmu "Charlie i tvornica čokolade" pojavljuju se još: irski glumac David Kelly kao Djed Joe, Helena Bonham Carter kao Charliejeva mama, te – u ulogama djece koja zajedno s Charliejem sudjeluju u sudbonosnom obilasku tvornice čokolade – AnnaSophia Robb kao Violet, Julia Winter kao Veruca Salt, Philip Wiegratz kao augustus Gloop i Jordan Fry kao Mike Teavee. Glazbu za film skladao je redoviti suradnik redatelja Burtona, Danny Elfman.

XS
SM
MD
LG