Linkovi

Etanol neisplativ kao biogorivo?


Američki poljoprivrednici, firme i vlasti ulažu milijune dolara u pogone za proizvodnju etanola i drugih obnovljivih izvora energije, no novo istraživanje pokazuje je za proizvodnju alternativnih goriva potrebno više energije nego što je ona sama proizvode.

Pristaše etanola i drugih biogoriva kažu da biogoriva sagorijevaju čišće od fosilnih goriva, da smanjuju američku ovisnost o uvoznoj nafti i da daju poljoprivrednicima još jedno tržište na kojem mogu prodavati svoje proizvode.

Međutim, znanstvenici Sveučilišta Cornell i Sveučilišta Kalifornije u Berkeleyu otkrili su da za pretvaranje kukuruza u etanol treba 29 posto više energije od fosilnih goriva, nego što se dobiva sagorijevanjem etanola. Isto tako, da bi se soja pretvorila u biogorivo treba 27 posto više energije nego što se od nje dobiva, a taj postotak je gotovo dvostruko veći za pretvaranje kukuruza u biogorivo.

Znanstvenici zaključuju da bi bilo bolje kada bi Sjedinjene Države, umjesto u etanol, ulagale u solarnu energiju i energiju vjetra.

Etanol je aditiv koji se miješa s benzinom da bi se smanjilo ispuštanje ispušnih plinova i da bi se povećala oktanska vrijednost benzina. Prošle godine je u Sjedinjenim Državama proizvedeno oko 3,6 milijardi galona etanola.

XS
SM
MD
LG