Linkovi

U Kairu uhićen osumnjičenik za londonske napade


Egipatski dužnosnici su potvrdili uhicenje u Kairu osumnjicenika za prošlotjedne teroristicke napade u Londonu u kojima su poginule najmanje 54 osobe. Vlasti kažu da je policija pritvorila trideset trogodišnjeg Magdyja Elnasara, kemicara školovanog u Sjedinjenim Državama, za kojeg se vjeruje da je povezan s napadima. Britanske vlasti su pokrenule potragu za ovim osumnjicenikom širom svijeta, a po njihovim rijecima on je napustio Britaniju dva tjedna prije napada.

Danas su dužnosnici priopcili da su bombe korištene u ovim napadima možda ipak bile kucne izrade, a ne kao što se prije smatralo s visoko eksplozivnim punjenjem. Mediji u Londonu javljaju da je u premetacini kuce jednog od osumnjicenih pronaden eksploziv koji je slican onome koji je koristio Richard Reid, tzv. shoe bomber koji je 2001. godine pokušao raznijeti avion eksplozivom skrivenim u cipeli.

Vodeci muslimanski celnik u Britaniji Zaki Badawi izjavio je da mu je onemogucen ulazak u Sjedinjene Države pocetkom ovog tjedna. Carinske i pogranicne vlasti priopcile su da su ga vratile s newyorškog aerodroma u srijedu jer je procijenjeno da je "neprihvatljiv za ulazak u SAD". Nisu iznijete druge pojedinosti. Gospodin Badawi kaže da mu niži službenik s kojim je razgovarao nije mogao dati objašnjenje.

Novinska agencija Associated Press navodi rijeci jednog americkog dužnosnika koji je rekao da se ime Zakija Badawija nalazi na listi osoba za koje se sumnja da se bave terorizmom. Inace, gospodin Badawi je posljednji put bio u Sjedinjenim Državama 2003, iste godine kad je bio medu gostima na banketu kraljice Elizabete u cast predsjednika Busha koji se nalazio u službenom posjetu Britaniji.

XS
SM
MD
LG