Linkovi

Otkriven planet s tri sunca


Novootkriveni planet izvan našeg Sunčevog sustava može se pohvaliti obiljem sunčeve svjetlosti, jer ima ne jedno, nego tri sunca. To je prvi planet izvan Sunčevog sustava s tri sunca, što navodi znanstvenike da se upitaju – kako je takav planet uopće nastao.

"Okoliš tog planeta je spektakularna," kaže Maciej Konacki iz Kalifornijskog tehnološkog instituta, dodajući: "S tri sunca, svaki pogled na nebo mora da je apsolutno zapanjujući." Sustav s tri zvijezde, poznat pod šifrom HD 188753, nalazi se u sazviježđu Labuda, udaljenom od Zemlje 149 sunčevih godina. Primarna zvijezda nalik je našem Suncu i slične je mase. Druge dvije zvijezde čine blizak par, udaljen od primarne zvijezde koliko je Saturn udaljen od Sunca.

Astronom Konacki otkrio je znakove postojanje planeta, koji orbitira oko primarne zvijezde uz pomoć teleksopa Keck 1 na Havajima. Novootkriveni plinoviti div nešto je veći od Jupitera i okreće se oko središnje zvijezde svaka tri i pol dana. Slični vrući Jupiteri pronađeni su i drugim vrlo tijesnim orbitama.

Obližnji par druge dvije zvijezde vjerojatno je svojedobno privukao veliku količinu materijala od kojih nastaje planet, pa je znanstvenicima teško objasniti kako je planet zapravo nastao u tako nestabilnom sustavu.

Ovo otkriće moglo bi pobiti mnoge postojeće teorije o formiranju planeta, koje kažu da se planeti obično formiraju od plinova i prašine koji kruže oko jedne jedine zvijezde, te bi moglo navesti znanstvenike da počnu za planetima tragati i na do sada neistraženim mjestima.

Otkriće novog planeta s tri sunca objavljeno je u najnovijem izdanju časopisa "Nature".

XS
SM
MD
LG