Linkovi

U lipnju američka inflacija bez promjene


I drugi mjesec za redom u američkom gospodarstvu nisu zabilježeni inflatorni pritisci, što je – vjeruje se - odraz još jednog pada cijena energije. Prema podacima Ministarstva rada, indeks potrošačkih cijena u lipnju je ostao neizmijenjen nakon što je u svibnju pao za 0,1 posto. Međutim, s novim rekordnim cijenama benzina posljednjih tjedana najvjerojatnije će se inflatorni pritisci značajnije povećati. Izuzme li se iz indeksa proizvodnih cijena energetski i prehrambeni sektor, inflacija je bila u lipnju pod kontrolom i iznosila je samo 0,1 posto. Ove godine inflacija se povećava po godišnjoj stopi od 3,1 posto, dok je za 2004. iznosila 3,3 posto.

Prema jednoj drugoj statistici, prodaja na malo u američkim dućanima porasla je u istom mjesecu za 1,7 posto. Ovi su rezultati o maloprodaji nadmašili previđanja ekonomista, a do njih dolazi nakon blagog pada u svibnju od 0,3 posto. Povećanje prodaje automobila i rezervnih dijelova za njih povećalo se čak 4,8 posto i najveće je povećanje još od svibnja prošle godine. Izuzme li se iz ove statistike prodaja automobila – a ona varira iz mjeseca u mjesec – maloprodaja je povećana za 0,7 posto.

Ministarstvo rada objavilo je danas i podatke o novim prijavama za pomoć za neuposlene. U tjednu koji je završio 9. srpnja, 336 tisuća Amerikanaca je podnijelo prijavu za takvu pomoć, što je 16 tisuća više negoli tjedan dana prije toga. Ukupno dva milijuna i 620 tisuća Amerikanaca prima pomoć za neuposlene.

XS
SM
MD
LG