Linkovi

Las Vegas razmatra privatizaciju građevinske inspekcije


Građevinska groznica u Sjedinjenim Državama, koja traje već četiri godine, ne pokazuje znakove jenjavanja. Prošli mjesec postavljen je još jedan rekord u broju izgrađenih stambenih jedinica, te u kupoprodaji nekretnina.

Ovaj trend posebno je vidljiv u okrugu Clark u Nevadi, koji uključuje Las Vegas. U ovaj okrug svaki dan stiže oko dvjesto novih stanovnika. Građevinske tvrtke rade punom parom da bi zadovoljile potrebu za stambenim jedinicama, no inspektori, zaduženi za sigurnost novih domova, ne mogu držati tempo s njima.

Sunce jedva da je izišlo, a Gary Houk već provjerava dnevnu listu svojih radnih zadataka u Građevinskom uredu okruga Clark. "Danas imamo 3.037 inspekcija" - sumorno kaže ovaj inspektor.

Houk je na čelu ekipe od stotinu građevinskih inspektora, koji se spremaju za još jedan dan pun posla. Inspektorica Christine Jamison otkriva da je čeka ukupno 137 inspekcija. Građevinari moraju kupiti dozvole kada namjeravaju nešto graditi. Prihod od dozvola koristi se za plaće inspektora, koji paze da izgrađeni objekti budu u skladu sa sigurnosnim i građevinskim standardima.

Christne Jamison već debelo kasni, ali je radnici na gradilištu novog stambenog naselja dočekuju srdčano. Građevinski radnici slijede inspektoricu, koja žuri od jedne do druge kuće. Svaka kuća je dvokatnica veličine teniskog igrališta, ali je od susjednih kuća dijeli tek nekoliko metara.

U većini drugih gradova, za izgradnju veće privatne kuće treba oko pet mjeseci. U Las Vegasu, građevinske tvrtke završavaju kuće za samo 45 dana. Christine Jamison kaže da su građevinski propisi u Las Vegasu nešto manje strogi nego drugdje: "U mojem rodnom gradu, trebao bi vam tenk da probijete zid, jer su zidovi od cigle. Ovdje – moj dvogodišnji sin bi nogom mogao probiti zid, jer su zidovi drveni, šuplji."

Međutim, građevinski inspektori poput Christine Jamison nisu zaduženi za kontrolu kvalitete gradnje, već samo za dosljednu primjenu građevinskih propisa. Inspektori priznaju da imaju toliko posla, da malo koju kuću stignu pregledati temeljito.

Odvjetnica Michele Quan, koja se specijalizirala za građevinske propuste, kaže da se kućevlasnici zapravo ne mogu osloniti na inspektore. Gospođa Quan često poziva inspektore da svjedoče u sve većem broju tužbi protiv građevinskih kompanija, koje prate ovu građevinsku groznicu. Slučajevi u kojima kućevlasnici tuže građevinske tvrtke zbog propusta u gradnji tako su komplicirani da je Las Vegas iznajmio posebnu sudsku dvoranu isključivo za takva suđenja.

1997. Las Vegas je imao šest tužbi o građevinskim propustima – sada ima 223 takva slučaja. Čak je i sama sudnica postala žrtva loše gradnje. Sudac Michael Cherry sjedi u uredu samo nekoliko metara od nove zgrade suda, visoke 17 katova. Još nije uspio useliti u nove prostorije, jer se okrug spori s graditeljima zgrade suda oko defekata u gradnji.

"Ne želim kriviti inspektore, jer su to pošteni i radišni ljudi. No, čini se da baš ne uspijevaju spriječiti tužbe zbog građevinskih propusta" - kaže Michael Cherry. On međutim, također ukazuje da u Las Vegasu vlada nestašica građevinskih inspektora, te da su postojeći inspektori tako preopterećeni da nemaju vremena paziti na baš sve.

Kao rješenje za ovaj problem sve se češće čuju pozivi da se građevinske inspekcije privatiziraju. Bude li ta ideja prihvaćena, Las Vegas će postati prvi američki grad s privatnim građevinskim inspektorima za stambene objekte

XS
SM
MD
LG