Linkovi

Najmanji pacijent s pacemakerom


Angel Castaneda je najsićušniji pacijent s ugrađenim pacemakerom.

Dugačak tek nešto više od tridesetak centimetara, on je rođen 11. lipnja, mjesec i pol dana prerano, carskim rezom, jer su liječnici otkrili da ima progresivno zatajenje rada srca. Težio je samo kilogram kada su mu liječnici ugradili malenu spravicu koja održava njegovo srce u radu.

Dok zdravom novorođenčetu srce kuca ritmom od 120 otkucaja u minuti, Angelovo je kucalo samo 40 puta u minuti. Prema riječima njegovog kardiologa Marka Alexandera, iz Dječje bolnice u Bostonu, on bi sigurno umro prije nego što bi bio rođen kao donošena beba.

S obzirom da malešni pacijent zahtijeva i minijaturni pacemaker, model koji su liječnici ugradili Angelu Castanedi nije veći od novčića. Uobičajeno, pacemakeri se ugrađuju iznad želuca. No, s obzirom da je Angel bio tako majušan, njegov je pacemaker postavljen na ošit, odnosno dijafragmu, jedini mišić u njegovom tijelu koji je bio dovoljno velik i snažan da drži težinu čak i tako malog uređaja.

Prema izvješću liječnika, pacemaker je odmah doveo do normalnog rada srca ovog najmanjeg pacijenta s tim uređajem u svijetu. Mjesec dana nakon operacije, Angel je još uvijek u jedinici intenzivne skrbi, a razne naprave kontroliraju njegov krvni tlak, disanje i ritam otkucaja srca. No, on dobiva na težini, te liječnici kažu da bi, uz ovakav tempo oporavka, mogao napustiti bolnicu za 4 do 6 tjedana. Pacemaker će, međutim, koristiti do kraja života. Za par godina dobit će veći, a, potom, ugrađivat će mu se zamjenski svakih 5 do 10 godina.

XS
SM
MD
LG