Linkovi

Prosječni Amerikanac na radnom mjestu dnevno 'profućka' dva sata


Najnovije istraživanje pokazuje da prosječni Amerikanac svaki dan na radnom mjestu potroši više od dva sata na aktivnosti koje nemaju veze s poslom – ne uključujući sat vremena pauze za ručak. To znači, kažu ekonomisti, da ljenčarenje na radnom mjestu košta američke kompanije 759 milijardi dolara godišnje.

Većina američkih poslodavaca polazi od pretpostavke da prosječni radnik dnevno protrati barem jedan sat radnog vremena, no sami uposlenici su u anketi koju su provele kompanija America Online i Salary.com, priznali da zapravo "otaljavaju" dva puta više.

Od preko deset tisuća ispitanika, 33 posto ih je odgovorilo da se 'neproduktivnim aktivnostima' bave – jer nemaju dovoljno posla. Gotovo četvrtina ispitanika odgovorila je da nisu dovoljno plaćeni. Anketa je pokazala da su i žene i muškarci podjednaki "zabušanti", no da su stariji radnici daleko radišniji od mlađih, te da "zabušavaju" samo oko 30 minuta dnevno.

Više od 44 posto ispitanika odgovorilo je da najviše praznog hoda odlazi na privatno korištenje Interneta, kao što je čitanje e-maila, slanje instant poruka, igranje interaktivnih igara i –odgovaranje na Internet ankete. Drugi popularni oblici traćenja vremena su druženje s kolegama, obavljanje vlastitih poslova, poput plaćanja računa, gledanje u prazno i obavljanje privatnih telefonskih poziva.

Savezna država s najvećim lijenčinama na radnom mjestu je Missouri, u kojem prosječni radnik dnevno protrati 3 sata i 12 minuta svojeg radnog vremena.

XS
SM
MD
LG