Linkovi

Može li bilo tko vladati Kalifornijom?


Prva nas vodi do Kalifornije gdje nekoć iznimno popularni guverner Arnold Schwarzenegger bilježi velik pad popularnosti. Christian Science Monitor piše da je Terminator prije dvije godine biračima obećavao brojne inicijative i reforme koje, u međuvremenu, nisu zaživjele, da bi se danas našao na otprilike istoj razini popularnosti kao i bivši guverner kojeg je naslijedio pobjedom na posebnim izborima. Takav razvoj događaja navodi neke stručnjake na pitanje: može li bilo tko vladati Kalifornijom.

Neki stručnjaci kažu da je ta savezna država po mnogočemu posebna te da pitanja koja pogađaju zemlju u Kaliforniju udaraju najjačim intezitetom. Drugi pak kažu da je za svojevrsnu rezigniranost dosta kriv i aktualni guverner. On je, naime, tijekom svoje kampanje tvrdio da je u Kaliforniji sve u lošem stanju te da jedino on može promjeniti stanje nabolje.

«Washington Post» pak piše o tome kako Amerikanci sve više doživljavaju kućne ljubimce kao članove obitelji te im ugađaju na razne načine, na primjer, vođenjem na satove plesa i učenja plivanja. Prošle godine Amerikanci su na svoje kuće ljubimce potrošili 34 i pol milijarde dolara što je više nego dvostruko u odnosu na godinu dana ranije.

Industrija prepoznaje trend i nudi sve više specijaliziranih proizvoda i usluga kao što su šamponi, hrana i odjeća. Tu su i usluge akupunkture i kiropraktike, a u tekstu «Washington Posta» spominju se i osobni zubari i kardiolozi za pse. U predgrađima se, stoji nadalje, otvara sve više centara za druženje pasa, a tu su i odmarališta gdje im se organiziraju rođendanske proslave ili pak zajednička gledanja filmova poput «Lassiea», stoji u «Washington Postu».

XS
SM
MD
LG