Linkovi

Kennewick Man na znanstvenim ogledima


Nakon devetogodišnje bitke u sudovima i tisuća godina koje je proveo zakopan na sjeverozapadu Amerike, antropolozi i drugi znanstvenici konačno otkrivaju nove pojedinosti o jednom od najstarijih kostura otkrivenih na američkom tlu.

Ekipa od 11 znanstvenika, na čelu s uglednim forenzičkim antropologom Douglasom Owsleyem iz Instituta Smithsonian, objavila je svoje prvo izvješće o ljudskim ostacima, poznatim kao Kennewick Man, koje su 1996. otkrila dva studenta.

Indijanska plemena su uložila tužbu tražeći da se kosti vrate bez da budu istražene kako bi bile tradicionalno pokopane. Međutim, dva suda su se složila sa znanstvenicima koji su tvrdili da imaju pravo pregledati nalaz. Tijekom proteklog tjedna, znanstvenici su katalogizirali više od 300 kostiju i koštanih fragmenata.

Lubanjske mjere Kenevičkog čovjeka ne odgovaraju ni indijanskoj niti azijskoj strukturi lubanje, pokazujući značajke bliže europejskom tipu. Rani testovi datiranja radioaktivnim ugljikom smještaju kostur u vrijeme prije 9,5 do 7 tisuća godina. U kosti zdjelice Kenevičkog čovjeka još je uvijek uložen šiljati komadić koji nalikuje vrhu koplja.

XS
SM
MD
LG