Linkovi

Logistika otežava uvođenje novog oružja na elektromagnetske zrake


Američka je vojska godinama istraživala novi oblik vatrene moći, koji je trenutačan, precizan i gotovo neiscrpiv – zrake elektromagnetske energije.

Pulsevi "usmjerene energije" mogu se pojačavati ili smanjivati ovisno o potrebi, baš poput oružja u "Zvjezdanim stazama". Takvo oružje je, kako javlja Associated Press, sada blizu dovršenju, no logistički problemi doveli su do odgode njegovog uvođenja na bojišnice.

Glavna karakteristika oružja na "usmjerenu energiju" jest činjenica da njegova meta – bilo ljudska ili mehanička – ne može izbjeći pogodak, jer se puls kreće brzinom svjetla, a pri nekim frekvencijama može probiti i zid. S obzirom da kao streljivo služe svjetlosni ili radio valovi, korištenje ovakvog oružja ograničava samo dostupnost izvora električne energije. Štoviše, takvo oružje ne koristi kemijske tvari ili projektile koji mogu biti neprecizni, pogoditi krive mete ili predstavljati kršenje međunarodnih sporazuma.

Jedan od najjednostavnijih oblika novog oružja su ručni laseri, koji pune vidno polje, izazivajući privremeno sljepilo, kako bi se meta zaustavila. Neki takvi laseri već se koriste u Iraku. Drugi oblici oružja na radio frekvencijama, koji su još u razvojnoj fazi, moći će se koristiti za sabotiranje elektronske naprave u minama, granatama ili automobilima. Mnogi stručnjaci kažu da bi fleksibilnost takvog oružja mogla biti od ključne važnosti, jer su sve rjeđi sukobi širokih razmjera između oružanih snaga različitih zemalja.

Pentagon je nedavno odgodio svoj "Projekt Šerif", plan o opremanju vozila u Iraku kombinacijom smrtonosnog i nesmrtonosnog oružja, uključujući i oružje na mikrovalnu energiju čiji udar žrtvi daje osjećaj da joj koža gori. Sustav Active Denial, koji je razvelo američkog Ratno zrakoplovstvo, a proizvela kompanija Raytheon, proizvodi udar energije koji prodire neposredno pod površinu kože i pokreće molekule vode, čime se stvara trenutni, ali prolazni osjećaj jake vrućine.

Iako je ovaj sustav, na kojem se radilo 11 godina uz utrošenih 51 milijun dolara, spreman za korištenje, on se kažu dužnosnici, pokazao primjerom kako je teško novo oružje uvesti u uporabu. Između ostaloga, prototip se može instalirati na Humvee, ali vozilo mora stati da bi upotrijebilo novo oružje.

XS
SM
MD
LG