Linkovi

Ptičja gripa i u Europi?


Smrtonosni soj ptičje gripe, za koji znanstvenici strahuju da bi mogao izazvati sljedeću pandemiju gripe među ljudima, otkriven je kod migratornih divljih gusaka u Kini.

Ovo otkriće izazvalo je posebnu zabrinutost da bi se virus ptičje gripe mogao proširiti nadaleko. Oboljele guske otkrivene su krajem travnja u jezeru kineskom Qinghai, odakle guske migriraju u Sibir, Australiju, Novi Zeland, te preko Himalaja u Indiju.

Širenje virusa ptičje gripe H5N1 iz njegovog sadašnjeg centra u istočnoj i jugoistočnoj Aziji predstavljalo bi prijetnju za peradarstvo, ali i za zdravlje ljudi. "Ova epidemija mogla bi pomoći širenju virusa i preko Himalaja, duž putova migracija u dijelove južne Azije, pa i u Europu," upozoravaju znanstvenici u najnovijem izdanju znanstvenih časopisa Nature i Science. Ipak, kineski znanstvenici kažu da bi se najnovija epidemija, u kojoj je uginulo gotovo dvije tisuće ptica, mogla ugasiti prije velikih migracija ptica u rujnu.

Ptičja gripa, koja kruži Azijom od 1997, do sada je odnijela živote 61 osobe u Hong Kongu, Tajlandu, Vijetnamu i Kambodži.

XS
SM
MD
LG