Linkovi

Washington: Divovska panda dobila bebu


Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu dobio je prinovu – divovska panda Mei Xiang rodila je mladunče. To je prvo mladunče divovske pande rođeno u washingtskom zoološkom vrtu u zadnjih 16 godina.

"Mei Xiang je pravi uzor majčinstva," rekla je dr. Suzan Murray, glavna veterinarka u zoološkom vrtu na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, sazvanoj nakon što je mladunče, začeto uz pomoć umjetnog osjemenjivanja, rođeno tijekom noći. Uprava zoološkog vrta nada se da će pandina beba proći bolje od prethodnih petoro, rođenih u Washingtonu 1983, od kojih su svi uginuli u roku od nekoliko dana. Prvi dani života mladunčeta posebno su kritični, pa javnost neće vidjeti bebu barem tri mjeseca.

Veterinari u zoološkom vrtu nisu uopće bili sigurni da je ženka Mei Xiang trudna, jer su kod divovskih panda česte lažne trudnoće. Za sada uopće nije poznat spol mladunčeta, jer uprava ne želi uznemiravati majku i bebu u prvim danima. Mei Xiang i njen mužjak Tian Tian posuđeni su od kineske vlade na deset godina. Ukoliko preživi, njihovo mladunče također će biti vraćeno kineskoj vladi kada navrši dvije godine. Prema običaju, ime za mladunče izabrat će kineska vlada kada navrši prvih stotinu dana života.

Divovske pande izuzetno su rijetke, jer im prijeti gubitak staništa, krivolov i niska stopa prirasta. U šumama planina središnje Kine živi ih, prema procjenama, oko 1.600, dok ih se još oko 120 nalazi u zoološkim vrtovima u Kini, a oko dvadeset panda se nalazi izvan Kine. Mei Xiang i njeno mladunče mogu se vidjeti uz pomoć web kamere Zoološkog vrta.

XS
SM
MD
LG