Linkovi

Wojtanik: "Od Afganistana do Zimbabvea"


Svjetsko prvenstvo u geografiji u organizaciji društva National Geographic počinje danas u Budimpešti. Na prvenstvu će sudjelovati učenici iz 21 zemlje svijeta, a Sjedinjene Države branit će naslov prvaka. Američku ekipu predvodi 15-godišnji Andrew Wojtanik iz Overland Parka u Kansasu, pobjednik američkog prvenstva u geografiji i autor knjige "Od Afganistana do Zimbabvea" s podnaslovom "Činjenice o zemljama koje su mi pomogle da postanem prvak u geografiji".

Andrew Wojtaniku su trebala tri pokušaja da bi osvojio američko prvenstvo u geografiji, u kojem godišnje sudjeluje više od pet milijuna američkih učenika od 4. do 8 razreda osnovne škole. Dok se treći puta spremao na osvajanje naslova prvaka, Andrew je sastavio poduži "šalabahter" s podacima i kartama 192 zemlje svijeta. "Moj priručnik za učenje sadrži mnogo činjenica o fizičkim karakteristikama pojedinih zemalja, njihovom okolišu, njihovom političkom sustavu i svemu drugome što bi se moglo naći u pitanjima na natjecanju. Nekoliko mjeseci kasnije ljudi iz National Geographica nazvali su me da bi me pitali – želim li svoj priručnik objaviti u obliku knjige".

Nakon dva mjeseca dodatnog uređivanja, National Geographic objavio je Andrewov vodič. Njegovih 380 stranica, na kojima su predmeti poredani po abecednom redu, uključuje pravo bogatstvo podataka o gotovo svemu, od planina Afganistana, do etničkih skupina Novog Zelanda i glavnih izvoznih artikala Zimbabvea. Andrew priča da je svoj priručnik sastavio u svoje slobodno vrijeme, između škole, atletike i baseballa. "U velikoj sam se mjeri oslanjao na atlase pune detalja, te na neke druge knjige. Dodatne sam izvore tražio na Internetu, pogotovo što se tiče podataka o politici, jezicima i vjeri. Dok sam radio na priručniku, apsorbirao sam to znanje, što mi je pomoglo da pobijedim na natjecanju".

Andrew Wojtanik počeo se baviti zemljopisom kada mu je bilo pet godina, zahvaljujući atlasu koji je njegov otac dobio kao nagradu za pretplatu na neke novine. Kako kaže, zaintrigirali su ga detalji u atlasu i počeo se pitati – kako izgleda svijet izvan Sjedinjenih Država. Uskoro je igrao zemljopisne igre i počeo se natjecati, što ga je dovelo do aktualnog naslova američkog prvaka u geografiji.

Mnogi misle da Amerikanci znaju premalo o svijetu, pa smo prvaka upitali – što treba učiniti da bi se to popravilo. "Nažalost, barem tamo gdje ja živim, u školi nema puno nastave iz zemljopisa. Ja sam se posebno za zemljopis zainteresirao u šestom razredu, kada smo učili o drevnim civilizacijama, ali osim toga, nema baš mnogo zemljopisa. Mislim da bismo zemljopis trebali uvesti u škole što ranije, tako da djeca nauče više o drugim dijelovima svijeta".

Pred put u Budimpeštu, Andrew Wojtanik kazao je da se raduje što će vidjeti svijet koji je do sada istražio samo kroz zemljopisne karte i atlase. Osim posjeta susjednoj Kanadi, ovo mu je prvi put izvan Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG