Linkovi

New York: Vlasti prespore u zaštiti javnog prijevoza


New York Times se bavi temom koja je postala ponovno vrlo aktualna nakon napada u Londonu: sigurnošću gradskog i prigradskog prijevoza. Tamošnja uprava za javni prijevoz još u prosincu 2002. je objavila da je završila dugotrajno procjenjivanje pojačanih sigurnosnih potreba njujorške prijevozne infrastrukture, od podzemne željeznice, pa do najvećih mostova. Studija – koja se počela raditi u tjednima nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001, predvidjela je utrošak od 600 milijuna dolara za poboljšanje sigurnosti prijevozne mreže u New Yorku.

No, kako piše Times, od završetka studije pa do danas – dvije i pol godine nakon završetka studije! – potrošeno je tek 30 milijuna od planiranih 600, a i od toga je gotovo sve otišlo na troškove konzultanata i provođenje dodatnih manjih studija. Upitani dan nakon napada u Londonu što su učinili na poboljšanju sigurnosti javnog prijevoza u New Yorku, dužnosnici nisu željeli gotovo ništa poimenično spomenuti, ustvrdivši da bi takve informacije mogle biti zloupotrebljene. No, istaknuli su da će do kraja ove godine imati plan za potrošnju 300 milijuna dolara.

Međutim, provođenje planova, kako ističe njujorški list, moglo bi potrajati još nekoliko godina, što stavlja New York u mnogo lošiju situaciju od drugih velikih američkih gradova gdje su već provedene ozbiljne mjere ojačavanja sigurnosti. Primjerice, kaže se, Washington i Boston su postavili senzore koji otkrivaju prisutnost biokemijskih agensa u sustavu podzemne željeznice.

Houstonski autobusi imaju kamere i sustav direktne televizijske veze sa centrom. Atlanta je izmijenila radio komunikacije na javnom prijevozu tako da su izravno dostupne i policiji, vatrogascima i drugim službama hitne pomoći. Kako ističe New York Times, u prijevoznom sustavu najvećeg američkog grada vidljivo je samo jako pojačanje osoblja sigurnosti, uključujući i policiju, ali dragocjene opreme za 24-satni nadzor ima premalo.

XS
SM
MD
LG