Linkovi

Desnica i ljevica 'oštre' se za bitku oko kandidata za Vrhovni sud


Članovi senatskog Odbora za pravosuđe počeli su razmatrati moguću zamjenu za sutkinju Vrhovnog suda Sandru Day O'Connor, koja odlazi u mirovinu nakon što je u Vrhovnom sudu provela gotovo četvrt stoljeća. Sutkinja O'Connor, prva žena na najvišem sudu, često je bila odlučujući glas kada su se donosile presude o nizu važnih pitanja, uključujući i pravo na pobačaj.

Javna debata o nasljedniku Sandre Day O'Connor počela je čim je ona najavila odlazak u mirovinu. Konzervativne i liberalne organizacije odmah su preplavile televizijske i radio valove svojim političkim porukama.

"Neki demokrati napast će bilo kojeg predsjednikovog kandidata za suca Vrhovnog suda" – poručuju preko plaćenih televizijskih poruka glasačima konzervativci, dok im se liberali obraćaju s vlastitim zastrašujućim pitanjem: "Hoće li George Bush izabrati ekstremista?"

Mnogi kršćanski konzervativci vjeruju da ih je Vrhovni sud u mnogim pitanjima iznevjerio. Kao primjer navode zabranu izlaganja Deset zapovjedi Božjih u sudnicama. Pastor Ted Haggard, čelnik Nacionalne udruge evangelika, kaže: "Važno je sačuvati neovisnost sudstva, ali se sudstvo posljednjih desetljeća samo politiziralo. Sada imamo priliku da ispravimo brod koji se nagnuo na jednu stranu."

Međutim, ljevičarske organizacije najavljuju da neće popustiti bez borbe. Tom Mazzie iz organizacije MoveOn.org, koja zagovara liberalne stavove i liberalne kandidate za Glas Amerike kaže: "Ukoliko predsjednik pokuša umjerenu sutkinju O'Connor zamijeniti nekim ekstremistom, doći će do najveće bitke oko Vrhovnog suda u američkoj povijesti."

Demokrati u senatskom Odboru za pravosuđe, poput senatora Josepha Bidena, također su pozvali predsjednika Busha da ne izabere nekog tvrdolinijaškog konzervativca kao zamjenu za sutkinju O'Connor: "Zadnje što nam u ovoj zemlji treba je još veća ideološka čistoća. Predsjedniku je ovo prilika da oživi svoj drugi mandat. To mu je šansa da se vrati u igru."

Međutim, republikanski senator Arlen Specter, predsjednik Odbora koji će potvrditi imenovanje sljedećeg suca Vrhovnog suda, pozvao je na staloženost. "Mislim da je taj dan, kada je sutkinja O'Connor najavila odlazak u mirovinu, predsjednik dobio priliku da učini što god želi, osim da učini pomirljivu gestu pozivajući obje strane da ublaže svoju retoriku."

Demokratski senator Patrick Leahy složio se s ovom ocjenom: "Pozivam skupine i na desnoj i na lijevoj strani političkog spektra da se malo primire. Pričekajmo da vidimo koga će predsjednik izabrati za svojeg kandidata i imajmo povjerenja u odbor koji će voditi proces potvrde."

Vjeruje se da predsjednik Bush neće objaviti ime svoje kandidata za novog suca Vrhovnog suda prije povratka sa summita skupine G-8 u Škotskoj.

XS
SM
MD
LG