Linkovi

Ni aspirin, niti vitamin E ne štite od raka


Ni aspirin u malim dozama, niti vitamin E ne smanjuju broj slučajeva ni smrtnih ishoda raka, pokazuje jedna ključna studija na više od 40 tisuća žena.

Nalazi, koje je znanstvena zajednica nestrpljivo iščekivala, objavljeni su u časopisu "The Journal of American Medical Association", a potječu iz najveće i najduže zdravstvene studije "Women's Health Study" koja je uspoređivala aspirin ili vitamin E sa šećernom pilulom ili placebom.

Ovi nalazi u suprotnosti su nekim ranijim nalazima, u manje rigoroznim istraživanjima. Primjerice, neke ranije studije su ukazivale da aspirin štiti od raka dojke i debelog crijeva, ali studija Women's Health Study nije došla do takvih nalaza. Ustanovljeno je samo 'marginalno statistički značajno' smanjenje broja slučajeva i smrtnih ishoda raka pluća među korisnicama aspirina.

Druge ranije studije, pak, sugerirale su da bi antioksidacijske značajke vitamina E mogle smanjiti rizik od obolijevanja od raka ili srčanih bolesti. Novi podaci o vitaminu E ne pokazuju nikakve korisne učinke po pitanju raka, ali, autori izvješćuju da je ustvrđeno 25-postotno smanjenje broja srčanih infarkta, moždanih udara i smrti od kardiovaskularnih poremećaja i bolesti kod žena starijih od 65 godina.

Aspirin, uziman u malim dozama, smanjuje kod žena rizik od moždanog udara, ali ne i srčanog infarkta. Samo kod žena starijih od 65 godina, aspirin daje korisne učinke i u prevenciji srčanog infarkta.

Women's Health Study provedena je na 39 tisuća 876 naizgled zdravih žena, starijih od 45 godina. Svakoj je naslijepo određeno što će uzimati svaki drugi dan tijekom deset godina: 100 miligrama aspirina ili placebo, odnosno 600 međunarodnih jedinica vitamina E ili placebo.

Autori izvješća o ovoj najnovijoj studiji priznaju da ostaje upitno da li jača doza aspirina – standardnih 325 miligrama – zaista štiti protiv raka, kao što su ukazivala neka ranija istraživanja.

XS
SM
MD
LG