Linkovi

Europski parlament: Šest prijedloga deklaracije o Srebrenici


"Mijenjajte Dayton, mirovni je sporazum bio nužan u svoje vrijeme, ukoliko nemamo hrabrosti otvoriti pitanje Daytona nikada se nećemo suočiti s prošlošću" - ovako je istupio euro-zastupnik Daniel Cohn – Bendit. Tema Srebrenice oduzela je oko sat vremena, zastupničke su skupine podastrijele šest prijedloga završne deklaracije o čemu će parlamentarci glasovati u četvrtak.

Osnovno je u raspravi isticanje da nema pomirenja bez pravde za žrtve, što Haag stavlja na sam vrh prioriteta. O ovome je posebno govorio u ime predsjedavajuće Britanije ministar za europska pitanja Douglas Alexander. Deset godina od masakra u Srebrenici primjer je koliki je put od tada učinio Balkan ali i koliko se još valja raditi, posjetio je ministar nakratko revidirajući osnovne točke programa predsjedavajuće države za zemlje regije. Paralmentarci nisu bili nježni, "još se uvijek moramo pitati zašto se naše vlade nisu htjele uplitati, Mladiću i Karadžiću date su odriješene ruke za zločine, rekoncilijacija je jedino moguća kada priznate odgovornost a kao Njemica ja doista znadem o čemu govorim", riječi su zastupnice, godinama velike zagovornice regionalnih tema, Doris Pack.

Douglas Alexander se dotaknuo i Hrvatske ponovivši da je Unija spremna na pregovore čim Hrvatska zadovolji uvjet Haaga. "Najbrži je put prema Europi locirati i uhititi Gotoivinu, nadam se da će se to dogoditi za vrijeme našeg predsjedavanja".

XS
SM
MD
LG