Linkovi

Olimpijske igre 2012: U Londonu ushit, u Parizu razočaranje


London ce biti domacin Ljetnih olimpijskih igara 2012. godine - odluka je Medunarodnog olimpijskog odbora. Na sastanku Odbora, održanom u Singaporeu, u posljednjem krugu ostali su Pariz i Lodnon i malo je tko ocekivao da ce glavni grad Engleske dobiti organizaciju igara, jer je Pariz bio favoriziran.

Medutim, odlicna kampanja - koju je vodio negdašnji britanski rekorder na 800 i 1500 metara, Sebastian Coe, sada Lord Coe -, te prezentacija u Singaporeu gdje je glavnu ulogu imao britanski premijer Tony Blair - uz pomoci slavnog nogometaša Davida Beckhama -, urodile su plodom, pa ce London, prvi put nakon 1948. godine, ugostiti najbolje svjetske sportaše.

Inace, u prvom krugu glasovanja iz kombinacije za domacina ispala je Moskva, zatim, u drugom, New York, a, u trecem, Madrid. Domacin prvih slijedecih Olimpijskih igara 2008. godine bit ce – Peking.

Tisuce Engleza zagovornika održavanja Olimpijade u njihovoj zemlji izrazilo je radost, ali i iznenadenje, odlukom da se njihovom glavnom gradu dodijeli domacinstvo Olimpijade 2012. godine. Gomila od oko 10 tisuca ljudi bucno je navijala na Trafalgar Squareu dok je na dva velika televizijska ekrana objavljena odluka. Britanski premijer Tony Blair pozdravio je odluku Medunarodnog olimpijskog odbora kao "povijesni dan" za London.

U Parizu je medu onima koji su ocekivali odluku vladalo razocarenje. To je treci pokušaj Pariza od 1992. godine da dobije Olimpijadu. A razocaranih je bilo i u New Yorku, Moskvi i Madridu, drugim potencijalnim kandidatima za održavanje Olimpijskih igara 2012. godine.

XS
SM
MD
LG