Linkovi

Tipična proslava Dana neovisnosti: ulična parada, piknik i vatromet


Da vidimo što američke novine pišu o tome kako su Amerikanci proslavili jučerašnji blagdan, Dan neovisnosti. Otiđimo do provincije, do zabačenijih krajeva Amerike. Web stranica publikacije Central Texas News obavještava nas da je već prekjučer u mjestu Belton, u središnjem dijelu Teksasa, održan praznični koncert i rodeo. Jučer se tamo održava tradicionalna praznička parada ulicama tog mjesta – 81. po redu. Ulice su danima bile ukrašane zastave i prigodni natpisi, a dragovoljci su na organizaciji proslave Dana neovisnosti počeli raditi još prošle godine. Organizatori inače očekuju najveći broj posjetitelja u povijesti Beltona – 30 tisuća – piše Central Texas News.

Na Floridi dobar dio proslava bio je organiziran na plažama, s prigodnim glazbenim programom, igrama za djecu i tradicionalnim roštiljem. Pred gradskim vijećnicama – piše časopis Florida Today – lokalni kazališni amateri odigrali su inscenacije prizora iz američke prošlosti, većinom događaja vezanih uz američku revoluciju i rat za neovisnost od Britanije. Navečer – održani su koncerti bluegrassa i reggaea te vatromet, što je univerzalni način da se završi slavlje.

Što se tiče gurmanske strane proslave Dana neovisnosti, dnevnik San Francisco Chronicle najavio jetelevizijski dokumentarac 'Hamburger America', čiji je autor posjetio osam restorana, pubova ili pečenjarnica u kojima se može posjeti najbolji hamburger. U gradiću Sedalia u Missouriju tako možete pojesti lokalnu delikatesu zvanu Guberburger, koja se sastoji od klasičnog hamburgera s svim ostalim dodacima, ali i velikom porcijom maslaca od kikirikija, koji se topi na vrhu. Tu je i restoran Dyer's u Memphisu, u Tennesseeju, gdje hamburgere peku u tavama starim više od devedeset godina. 'Dokumentarac o omiljenom američkom jelu s roštilja može biti dobar završetak proslave Dana ne' – piše San Francisco Chronicle.

XS
SM
MD
LG