Linkovi

'Zeleni' shopping-mall


Za kratko počinje gradnja ogromnog trgovačkog centra – super shopping malla! – koji bi trebao pokazati Sjedinjenim Državama kako da okončaju svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

Prema planovima, mall, nazvan Destiny USA, sadrži tisuću trgovina, restorana, kino dvorana, tisuće hotelskih soba, pa čak i rekreacijsku biosferu – površine 80 hektara – s umjetnom rijekom za kajakarenje, sve ispod jednog krova.

Kompleks, koji će biti sagrađen u sjevernom dijelu savezne države New York, u potpunosti bi trebao biti opskrbljen energijom iz obnovljivih izvora, poput vjetra, sunca i gorivih ćelija. Čak i buldožeri koji će poravnati teren koristit će kao gorivo biodiesel, proizveden iz biljnog ulja.

Američka senatorica Hillary Clinton uvjerila je Kongres da financijski potpomogne ovaj 'zeleni' projekt, koji barem dijelom treba biti ogledni primjer čiste tehnologije. Doduše, prema pisanju "New York Timesa", još uvijek nije jasno hoće li financijska konstrukcija ovog ambicioznog projekta biti u potpunosti zatvorena.

XS
SM
MD
LG