Linkovi

Umro Luther Vandross


Američki soul glazbenik Luther Vandross umro je jučer u 54. godini života u bolnici u New Jerseyu. Vandross je bilo slabog zdravlja otkako je 2003. pretrpio moždani udar.

Luthera Vandrossa mnogi smatraju vodećim romantičnim pjevačem njegove generacije. Mnogi će ga pamtiti po toplom, baršunastom tenoru koji mu je pomogao da stekne svjetsku slavu hitovima kao što su "Here and Now" i "Any Love". Tijekom karijere, prodao je više od 25 milijuna primjeraka svojih albuma i zaradio više glazbenih nagrada Grammy.

Glazba mu je, kako se čini, bila suđena. Rođen je u New Yorku u obitelji glazbenika. Godinama je bio prateći pjevač za druge glazbenike poput Davida Bowieja, Barbare Streisand i Bette Midler. Na solo karijeru potaknula ga je Roberta Flack, nakon što je čula "Never Too Much" – njegov prvi solo hit iz 1981. Tijekom godina eksperimentirao je s raznim glazbenim stilovima – od popa do soula i rhythm and bluesa, ali je ipak razvio svoj jedinstveni stil, koji je bilo gotovo nemoguće imitirati.

"Ono što mi je posebno drago jest da od početka nisam bio "novi Sam Cooke", niti "novi Otis Redding", niti novi "Teddy Pendergrass". Od prvog dana sam bio Luther i kada ste stavili moju ploču na gramofon, odmah ste znali da slušate Luthera. Mislim da je to jako važno za dugovječnost karijere u glazbi," kazao je jednom prilikom.

Luther Vandross je u privatnom životu patio od niza zdravstvenih problema, uključujući visoki tlak i dijabetes, te se cijeli život borio s debljinom. Nikada se nije ženio i nije imao djece. I nakon moždanog udara, nastavio se baviti glazbom. Iako više nije nastupao, prošle godine je nagrađen s četiri Grammya za svoj sentimentalni osvrt na djetinjstvo "Dancing With My Father".

XS
SM
MD
LG