Linkovi

Pentagon i hrvatsko Ministarstvo obrane održali Bilateralne konzultacije o obrani


Američko Ministarstvo obrane i hrvatsko Ministarstvo obrane održali su u Zagrebu 29. i 30. lipnja Bilateralne konzultacije o obrani, nakon kojih su objavili zajedničko priopćenje. Skupom su zajednički predsjedali zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane za Euroaziju Jim MacDougall i pomoćnik hrvatskog ministra obrane za politička pitanja Igor Pokaz. Cilj ovih konzultacija – stoji u priopćenju – bio je da se razgovara o područjima moguće suradnje između dva izaslanstva kako se hrvatska približava svom cilju - članstvu u NATO savezu.

Američki supredsjedatelj je izrazio zahvalnost Hrvatskoj na njenom doprinosu u globalnom ratu protiv terorizma, uključujući i nedavnu objavu o utrostručavanja kontingenta hrvatskih vojnika u Afganistanu. Oba supredsjedatelja su izrazila zadovoljstvo nedavnim upućivanjem jednog hrvatskog voda u saveznu državu Minnesotu gdje je sudjelovao na zajedničkoj obuci. Također su izrazili zahvalnost Nacionalnoj gardi Minnesote, u okviru Programa državnog partnerstva, što je pružila Hrvatskoj podršku u kontinuiranim reformama obrambenog sustava.

Kao rezultat ovih bilateralnih konzultacija o obrani, supredsjedatelji su se složili daće se tijekom nekoliko sljedećih godina nastojanja usredotočiti na postizanje zajednički utvrđenih ciljeva u sljedeća tri područja: prvo, razviti kapacitete kojima bi se poboljšala hrvatska interoperabilnost s NATO-om; drugo, podržavati nužne obrambene reforme i programe modernizacije za transformaciju hrvatskih oružanih snaga; i treće, provoditi zajedničke aktivnosti u području pogranične sigurnosti i operacija presretanja na moru. Obuka i obrazovanje, zajedničke vježbe i redoviti obrambeni kontakti ključne su komponente u ovim područjima suradnje – piše u danas objavljenom zajedničkom priopćenju.

Sjeidnjene Države i Hrvatska ponovile su važnost ojačavanja odnosa i suradnje, kao i promicanja sigurnosti i stabilnosti u regiji. Hrvatsko i američko ministarstvo obrane namjerava razviti daljnje inicijative kako bi se djelotvornije odgovorilo na zajedničke izazove sigurnosti. Obje strane su pristale na nove bilateralne konzultacije o obrani sljedeće godine, koje će se održati u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG