Linkovi

Deset godina eBaya


Premda postoji mnogo internetskih kompanija koje stavljaju na dražbu nove i rabljene predmete, eBay je najpoznatija takva kompanija i nesumnjivo prva u poslu kojim se bavi već punih deset godina.

Ebay je proslavio deseti rođendan na redovnoj godišnjoj konvenciji, koja je ove godina održana u San Joseu, u Kaliforniji, privukavši više od 11 tisuća sudionika iz 62 zemlje. Kompaniji posao cvjeta: obujam poslovanja jednak je zbroju onih proizvođača automobila Ford i General Motors. No, to je kompanija koja sama ni ne prodaje niti proizvodi išta od onoga što se trži pod njezinim imenom – eBay jednostavno povezuje kupce i prodavače putem interneta.

Amy Morsini, primjerice, mjesečno zarađuje oko dvije tisuće dolara prodajući na eBayu dječju odjeću, a da pritom ostaje kod kuće i odgaja svoje blizance. "To mi daje slobodu da se ne moram vratiti u korporativni svijet s dugim radnim vremenom i malo dana odmora," kaže ona.

Sve je počelo davno s plastičnim kutijicama za bombone Pez, koje su privukle pažnju mnogih sakupljača. Sada, na eBayu se prodaje što god vam padne na pamet, od poštanskih maraka, preko solenki i paprenki, pa do automobila i, čak, kuća. Ustvari, svaki četvrti dolar koji se potroši na internetu, prođe kroz eBay. Direktorica eBaya Meg Whitman kaže da je dosad najveću pojedinačnu cijenu u ovoj internetskoj dražbovaonici ostvario jedan poslovni mlažnjak – skoro 5 milijna dolara!

I druge velike internetske kompanije, poput Amazona i Googlea, sada održavaju i vlastite dražbe, a, uz to, omogućuju i prodaju rabljenih predmeta, što eBayu čini jaku konkurenciju. No, konkurencija je upravo ono što čini milijune ljudi vjernim opetovanim korisnicima eBaya. Uprava kompanije postavila si je za cilj da slijedeći 'okrugli' rođendan dočeka isto tako na vrhu, kao najbolja u konkurenciji.

XS
SM
MD
LG