Linkovi

Predsjednik Bush produžio za godinu dana procjenu o nacionalnoj opasnosti na zapadnom Balkanu


Predsjednik Bush izvjestio je Kongres da će još godinu dana ostati na snazi njegova procjena o stanju "nacionalne opasnosti na zapadnom Balkanu". On je rekao da je produženje važenja nužno zbog "opasnosti od ekstremističkog nasilja".

U pismu koje je uputio Kongresu, predsjednik Bush obrazlaže da se proglas o stanju "nacionalne opasnosti" na zapadnom Balkanu treba produžiti zbog" prijetnji miru i medjunarodnim nastojanjima da se u regiji uspostavi stabilnost. "Akcije ekstremističkog nasilja i opstrukcije na Balkanu…neprijateljski su usmjereni protiv interesa SAD-a, te i dalje predstavljaju neuobičajenu i izvanrednu opasnost po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Sjedinjenih Država" - stoji u pismu predsjednika Busha američkom Kongresu.

Procjenu o "nacionalnoj opasnosti" na zapadnom Balkanu Bijela kuća je prvi put donijela 2001.godine i nakon toga se svake godine produžavala njena važnost. Razlozi zbog kojih je proglas "nacionalne opasnosti" prije četiri godine donesen "i dalje postoje" - navodi se u pismu predsjednika Busha.

Podsjetimo, opasnosti na koje se upozorava opisane su kao "…kriza koju uzrokuju akcije osoba koje su angažirane, pomažu, podržavaju, ili sponzoriraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i drugim područjima zapadnog Balkana, ili akcije opstruiranja provedbe Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini, te rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a na Kosovu".

XS
SM
MD
LG