Linkovi

U američkom Kongresu usvojena rezolucija o Srebrenici


U rezoluciji se kaže da žrtvama iz Srebrenice, kao i ostalim žrtvama rata i genocida u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.godine, treba odati dužno sjećanje i počast, dok su agresiju i etničko čišćenje, koje su – kako se navodi u tekstu rezolucije - provele srspke snage na području BiH, označeni kao – genocid. Kongresmen iz New Jerseya, Christopher Smith bio je sponsor ove rezolucije. “Zato što su neki od optuženih još na slobodi, zato što neki reagiraju kao da se zločin nije ni dogodio, a drugi tvrde da nije riječ o genocidu - zato smo donijeli rezoluciju. Isto tako zato da bi medjunarodna zajednica shvatila da mora spriječavati ovakve zločine, te naravno u znak sjećanja na ubijene i zbog duga prema ljudima koji su u Srebrenici izgubili svoje najdraže…” - izjavio je kongresmen Smith

U rezoluciji se navodi i da bi Ujedinjeni narodi i zemlje članice trebali snositi dio odgovornosti, jer nije poduzeta zadovoljavajuća, odlučna i pravovremena akcija kako bi se spriječio srebrenički masakr, te da bi svjetska organizacija i zemlje-članice trebale osigurati da se to ne ponovi u budućim sukobima i krizama. Kongres smatra da je u američkom interesu da pojedinci, odgovorni za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH, trebaju odgovarati za svoja djela, kao i da sve osobe optužene na haškom tribunalu trebaju biti uhićene i prebačene u den Haag bez odlaganja. Još je jednom naglašeno da sve zemlje trebaju u potpunosti suradjivati s Medjunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. Kongresman Smith je za pokolj u Srebrenici optužio režim Slobodana Miloševića, koji je, kako je naglasio, s pravom u den Hagu.

Kongresmen iz Kalifornije Tom Lantos govorio je o optuženicima koji su još na slobodi. “General Mladić se krije ili negdje u Srbiji ili u dijelu BiH koji je pod srpskom kontrolom, a slična je situacija i s Radovanom Karadžićem. Neprihvatljivo je da srpski dužnosnici u BiH i Srbiji ovim ljudima pružaju zaštitu.”

Na kraju rezolucije o Srebrenici, usvojene u Zastupničkom domu američkog Kongresa, stoji da bi Sjedinjene Države trebale nastaviti podržavati neovisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te mir i stabilnost na jugoistoku Europe u cjelini, zatim prava ljudi iz regije - bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost - na povratak kućama. Rezolucijom američki kongresmeni podržavaju i prava stanovnika europskog jugoistoka da uživaju beneficije koje pružaju demokratske institucije, vladavina zakona i gospodarske mogućnosti, kao i da saznaju sudbine nestalih rodjaka i prijatelja.

XS
SM
MD
LG