Linkovi

Italija: Nezadovoljstvo američkom strategijom odrazilo se na slučaj agenata CIA-e


"New York Times" se nastavlja baviti nalozima za uhicenje 13 agenata CIA-e izdanima u Italiji. "Neuobicajena odluka talijanskog suca da naredi uhicenje trinaest ljudi povezanih s CIA-om u slucaju otmice jednog osumnjicenika za terorizam pokazuje sve veci razdor izmedu americkih i europskih organa za borbu protiv terorizma," piše "Times". Europljani su, pojašnjava njujorški dnevnik, nezadovoljni americkom taktikom otimanja osumnjicenika za terorizam u stranim zemljama i njihovim izrucenjem u trece zemlje u kojima se koristi mucenje.

"Od americkog sistema nemamo nikakve koristi. To je jednosmjerna ulica", komentirao je jedan talijanski istražitelj. Talijani su, izmedu ostaloga nezadovoljni, jer su godinama pažljivo i metodicno pratili otetog - radikalnog egipatskog svecenika jedne džamije u Milanu, te su o svojim potezima obavještavali americke kolege. Kada je svecenik nestao, prvo su posumnjali na Egipcane, ali su zatim istragom došli do zakljucka da su otmicu izvršili agenti CIA-e. Kako piše "New York Times", sud bi sutra trebao za optužene agente CIA-e imenovati javne tužitelje, nakon cega ce nalog za uhicenje biti objavljen i proslijeden Interpolu.

"Los Angeles Times" piše da bi ishod izbora u Iranu mogao zakomplicirati americku politiku prema toj zemlji. Neocekivana pobjeda ultra-konzervativnog gradonacelnika Teherana vjerojatno ce, ocjenjuje losandeleski dnevnik, pojacati postojece napetosti u vladi oko toga kako se postaviti prema nuklearno ambicioznom Teheranu. Iako je Bush, podsjeca "Times", 2002. uvrstio Iran u "osovinu zla", njegova vlada tako je podijeljena oko Irana da još nije formulirala jedinstvenu i konzistentnu politiku prema toj zemlji. U zadnje vrijeme, utjecaj tvrdolinijaša je popustio pred onima koji zagovaraju pregovore, no sada bi "jastrebovi" mogli pobjedu Mahmuda Ahmadinedžada pokušati predstaviti kao dokaz da "mekša" politika prema Teheranu nije uspjela. Ahmadinedžad je u svojoj kampanji, kao i stali kandidati, odlucno zagovarao pravo Irana da razvija nuklearnu tehnologiju, ali se ipak više koncentrirao na domaca pitanja – podsjeca "Times", koji dodaje da zato mnogi strucnjaci preporucuju Washingtonu da priceka i vidi kako ce se novi iranski predsjednik postaviti.

Iz najtiražnijeg americkog lista "USA Today" jedna lakša tema – Havaji su usvojili zakonsku mjeru koja omogucava vlasnicima da ostavljaju svoje nasljede kucnim ljubimcima. Slicne zakone vec imaju i neke druge savezne države, a ovaj na Havajima ipak štiti od mogucnosti da bi neki ekscentricni pra-ujak mogao svojem Fifiju ostaviti basnoslovno bogatstvo. Naime, prema novom zakonu, sud može ograniciti svotu ostavljenu ljubimcu ukoliko se utvrdi da ona "znatno nadilazi njegove potrebe i svrhu za koju je namijenjena."

XS
SM
MD
LG