Linkovi

WHO: GM hrana korisna, ali je potreban i oprez


Genetski modificirana hrana može biti od koristi i poljoprivrednicima i potrošačima, ali će i dalje trebati biti na oprezu, ocjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojem najnovijem izvještaju.

Dok se u Europi vodi debata o - kako Europljani vole reći – "Frankenstein hrani", WHO u svojem izvještaju kaže da nema dokaza da GM hrana koja se trenutno nalazi na tržištu predstavlja bilo kakvu opasnost za zdravlje. U izvještaju se nadalje kaže da GM organizmi mogu povećati urod i kvalitetu hrane, a time i zdravlje i kvalitetu prehrane, kao i profite poljoprivrednika i prerađivača. Međutim, s obzirom da neki geni koji se koriste u GM usjevima ranije nisu pojavljivali u hranidbenom lancu, uvijek prije uzgoja i prodaje GM hrane treba ocijeniti njihove potencijalne efekte na zdravlje i društvo.

"Nemamo nikakvih podataka koji bi ukazivali da je GM hrana danas prisutna na tržištu u bilo kojem pogledu opasna, ali to ne znači da će sva GM hrana u budućnosti automatski biti dobra za potrošače," kazao je Jorgen Schlundt, direktor Ureda WHO-a za sigurnost hrane.

Ovo pitanje posebno je osjetljivo u Europi, gdje su potrošači sumnjičavi prema genetski modificiranim proizvodima. Europska unija u sporu je sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Argentinom zbog odbijanja Bruxellesa da odobri daljnji uvoz takve hrane. Svjetska trgovinska organizacija trebala bi donijeti odluku o ovom sporu početkom listopada.

XS
SM
MD
LG