Linkovi

Stephanie Coontz:"Povijest braka"


U Sjedinjenim Državama, lipanj je jedan od najpopularnijih mjeseci za vjenčanja. Međutim, iako se tradicija vjenčanja ne gasi, ipak brak se mijenja iz temelja – kaže društvena povjesničarka Stephanie Coontz, autorica knjige "Povijest braka – od pokornosti do intimnosti ili kako je ljubav pobijedila brak".

Kada Stephanie Coontz čuje da Amerikanci brinu da je tradicionalni brak u krizi, kao odgovor nudi niz argumenata. Iako je sve više djece rođene izvan braka i drugih obitelji sastavljenih od prethodno razvedenih roditelja, kaže Stephanie Coontz, tek u zadnjih dvjestotinjak godina brak se počeo poistovjećivati s ljubavlju i romantikom. "Nije da ranije nije bilo ljubavi i romantike, ali se vjerovalo da nije dobra ideja stupiti u brak iz ljubavi. Brak je bio zamišljen kao ekonomski i politički savez. Tek u protekla dva stoljeća počela se u Zapadnoj Europi i Americi razvijati ideja o braku iz ljubavi".

U svojoj knjizi "Povijest braka", Stephanie Coontz istražuje kako je ideal bračne ljubavi transformirao način na koji biramo partnere. Brak se posebno promijenio u zadnjih trideset godina, zahvaljujući pokretu za jednakost žena. "Čak i kada je brak postao vezan uz ljubav, još uvijek su žene u njemu trebale biti potčinjene ili barem ovisne o muškarcu. Danas žene uživaju ekonomsku neovisnosti mogu braku pristupiti kao odnosu, a ne kao nečemu što će ih zaštititi".

To znači da neudane žene, poput 29-godišnje socijalne radnice iz New Yorka Melanie Cashdan, danas mogu izražavati stavove koje bi prije nekoliko stotina godina zvučali revolucionarno. Melanie Cashdan ne može ni zamisliti da se neće udati iz ljubavi. "Imam jednostavne ideje o tome kakvog partnera želim – to treba biti netko tko me zna nasmijati, tko mi je privlačan i tko je stabilan".

Stephanie Coontz smatra da su mnoge promjene u modernim brakovima vrlo pozitivne. Kako kaže, mnogi parovi su sve zadovoljniji u braku i ravnopravnije dijele kućanske poslove i brigu oko djece. "Nažalost, ono što čini dobru vezu ne mora nužno činiti i dobru instituciju. Brak je tisućama godina bio čvrsta institucija, jer od braka nitko nije očekivao da bude ujedno i zadovoljavajuća veza. Danas ljudi mogu biti u vezi, a da ne budu u braku, što zapravo slabi brak kao instituciju".

Stephanie Coontz kaže da je mijenjanje stavova o braku odjeknulo diljem svijeta, ali ne posvuda na isti način. "U zemljama u kojima žene imaju manje opcija i u kojima su se muškarci u braku najmanje promijenili, žene sve češće odgađaju stupanje u brak. Tako je, primjerice, u Japanu, Španjolskoj i Italiji stopa razvoda braka znatno manja nego u Sjedinjenim Državama, ali je i stopa stupanja u brak sve niža i sve je više neudanih žena starijih od 25 godina".

Čak i u zemljama u kojima su tradicionalno sklapaju sporazumni brakovi, kaže Stephanie Coontz, mladi imaju sve više udjela u biranju bračnog druga. Ipak, otkrila je da između parova koji su ušli u brak iz ljubavi i onih koji su u sporazumnom braku nema većih razlika u stupnju sreće. Kako kaže, Amerikanci vide brak kao središnju točku obiteljske sreće, ponekad po cijenu drugih osobnih veza. "Ako ste u braku, sve vaše obveze koncentrirane su u užoj obitelji, ako niste u braku, nikome ne dugujete ništa. Za razliku od drugih zemalja, Amerikanci manje drže do obveza prema susjedima i članovima šire obitelji. Jedan do najvećih izazova za Amerikance jest osjećaj da, kada istupe iz braka, ostavljaju za sobom sve svoje obveze".

Stephanie Coontz kaže da u svojoj knjizi "Povijest braka" želi pokazati da američki brak nije tradicija u nestajanju, već tradicija relativno novijeg datuma koja se i danas razvija i mijenja.

XS
SM
MD
LG