Linkovi

Potvrđen drugi slučaj kravljeg ludila u SAD


Američko Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su testovi potvrdili drugi slučaj bolesti kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama.

Ministar poljoprivrede Mike Johanns izjavio je da je laboratorij u Engleskoj potvrdio da je testirana životinja bolovala od bolesti kravljeg ludila. Ministar Johanns je dodao da nema opanosti za zdravlje potrošača, jer oboljela životinja nikada nije ušla u lanac prehrane, te nije na kraju prodana za preradu u stočnu hranu. Prema njegovim riječima, nema nikakvog razloga da Amerikanci izgube povjerenje u sigurnost američke govedine. Prvi slučaj kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama otkriven je u prosincu 2003.

"Trenutno testiramo gotovo tisuću životinja dnevno u okviru programa otkrivanja kravljeg ludila," rekao je Johanns, dodajući da je do sada provedeno više od 338.000 testova. Također je kazao da je njegovo ministarstvo počelo istragu da bi se utvrdilo iz kojeg je stada potekla zaražena životinja.

Sjedinjene Države zatvorile su granicu s Kanadom, nakon što je u toj zemlji u svibnju 2003. otkriveno kravlje ludilo. Jedini prethodni potvrđeni slučaj kravljeg ludila u SAD - kod grla uvezenog iz Alberte, zadao je težak udarac američkom stočarstvu, jer su nekoliko dana nakon tog otkriča 53 zemlje obustavile uvoz američke govedine.

XS
SM
MD
LG