Linkovi

Pojedinačna stanica mozga prepoznaje, recimo, Halle Berry


Svjetski putnici na prvi pogled prepoznaju arhitektonska 'jedra' zgrade opere u Sydneyu s koje god strane ih vidjeli. Ljubitelji filmova isto tako odmah prepoznaju oskarovku Halle Berry ispod njezinog kostima 'Catwoman', pa čak i slova njezinog imena stvaraju odmah misaonu sliku te glumice.

No, kako ljudski mozak pretvara raznovrsne, pa čak i apstraktne vizuelne prikaze, u pojedinačni momentalno prepoznatljivi koncept? Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu i Instituta tehnologije u Kaliforniji pokazuje da proces započinje s jednom jedinom moždanom stanicom.

Kako izvješćuju u časopisu "Nature", znanstvenici UCLA-e i Caltecha otkrili su da su pojedinačni neuroni sposobni prepoznati ljude, zemljopisne i urbane značajke, kao i predmete, pa čak i nizove slova poredane u riječi. Nalaz sugerira konzistentan, štur i vrlo eksplicitni kod koji bi mogao imati određenu ulogu u pretvorbi složenih vizuelnih predstava u dugoročnije i apstraktnije uspomene, odnosno sjećanja.

"Ovakvo novo razumijevanje pojedinačnih neurona kao 'misaonih stanica' važan je korak ka 'probijanju' moždanog kognitivnog koda," pojasnio je dr. Itzak Fried, profesor neurokirurgije na Medicinskom fakultetu David Geffen, na UCLA-i. "Kako o tome saznajemo sve više, tako smo sve bliže stvaranju, jednog dana, kognitivnih proteza koje bi zamijenile moždane funkcije izgubljene ozljedom ili bolešću mozga, a možda čak i izgubljenih sjećanja."

Ova je studija najnovija u nizu prijelomnih opažanja do kojih je posljednjih nekoliko godina došla ista ekipa znanstvenika, proučavajući temelje ljudskog uma na razini pojedinačnih moždanih stanica. Prije dvije godine, oni su identificirali individualne stanice u ljudskom hipokampusu, koje su specifične za određena mjesta tijekom kretanja kroz razne prostore.

XS
SM
MD
LG